fredag, juni 21, 2024

– Vi er ikke ute av sumpa, men har tatt et fint steg i riktig retning

Date:

Share post:

Fem millioner bak budsjett. Intensjonsavtale med Lørenskog. Det blåser rundt LSK Kvinner, og daglig leder Gunn Brennhaugen

– Fem millioner var opprinnelig prognose på underskudd i 2024 hvis vi ikke hadde tatt noen grep. Siden det har vi arbeidet med å gjøre viktige økonomiske grep og vi har både kuttet kostnader og økt inntekter, sier Gunn Brennhaugen til Lokalfotballen.

– Vi er ikke ute av sumpa, men tatt et fint steg i riktig retning. Målet er at vi skal gå i pluss i 2024.

Hva er prognosen nå etter at dere har jobbet med økonomien en stund?

– Jeg kan ikke gå dypere inn i tallene på prognosen enn jeg allerede har gjort. Vi er inne i en prosess som vi kommer til å bruke hele året på å fullføre. Husk at dette er prognose, og det vil si tiltak vi gjør nå får effekt i fremtid. Alle tiltak er ikke iverksatt og må håndteres internt før vi formidler offentlig. Men vi er i rute på å komme i pluss totalt sett på året. Utfordringen er likviditeten på kort sikt. Vi trenger umiddelbare innbetalinger for å utbetale feriepenger, lønn og forfalte fakturaer til leverandører som dommerregninger, flybilletter til bortekamper og baneleie.

Flere ansatte har blitt permitterte

I april gikk toppserieklubben ut med informasjon om at de var nødt til å sette på håndbrekket. Klubben så at de lå fem millioner bak 2024s budsjett og var nødt til å ta grep. Klubben har de to siste årene også vært nødt til å ta grep.

Nå tar de tøffere grep enn tidligere. Store deler av staben, foruten spillerne, ble 50% permittert. Det etter at det har blitt gjort mange ansettelser det siste halvåret. Klubben har økt lønningene sine fra 8 millioner i 2022, til 11 millioner i 2023 og budsjettert inn med 15 millioner i 2024.

– Ansettelsene på trenersiden sen høst 2023 og vår 2024 er knyttet til en satsning på å heve kompetanse og ressurser i utviklingsstrukturene. Det er meget gode intensjoner bak dette prosjekter knyttet til å gi jenter med talent og ambisjoner i en sårbar fase i karrieren sin en meget tiltrengt støtte og kompetanse, forklarer Brennhaugen.

Flere lokale jenter har fått spilletid i LSk Kvinner. Her er et lite knippe av de tidligere i sesongen: Luana Cotrau (f.v), Emma Reshane, Oda Johansen, Mille Ivi Christensen, Eimilie Woldvik og Tilde Andersson (Foto: Espen Bråthen)

Disse stillingene er delvis finansiert gjennom NFF og TFK og opprinnelsen av midlene er medieavtalen mellom TV 2 og Norges Fotballforbund..

– Klubben var ambisiøse og besluttet nivå 4 i stillingsmodellen, noe som kunne fungert fint i en større klubb med eget akademi, men ikke for det antallet spillere vi har. I etterpåklokskapens lys så burde vi ha etablert et samarbeid med flere andre klubber mye raskere, i løpet av 2023, og vært klare for igangsetting primo 2024, men vi kom ikke i gang før nå i februar med oppstart høsten 2024, sier Brennhaugen.

Toppklubbstandard og stillingsmodellen

I 2017 ble Toppklubbstandard for kvinner lansert, men stoppet i 2018 igjen. Og Re-lansert i 2019. Det er en standard det er vanskelig å få noe informasjon om, og i følge Norges Fotballforbund revideres i år.

– Før 2023-sesongen (og friske midler inn i kvinnefotballen med mediepenger) inngikk TFK (Toppfotball Kvinner) og NFF et enda tettere samarbeid hva angår fordelingen av økonomien fra «sentralt». Dette innebærer en økonomisk modell som sørger for fordeling av alt fra premiepenger for serie og cup, til strategisk støtte til stillinger, men også produktivitetsmidler og reisestøtte til 1.divisjon, sier seniorrådgiver i NFF, Ole Johan Aas, til Lokalfotballen.

Husk at vi ikke bare er et fotballag, men også en kunnskapsbedrift, med ekspertise på fotball og hvordan hjelpe jenter til å oppnå sine mål i idretten. Det er vi utrolig stolte av og har skikkelig lyst til å ta vare på.

Gunn Brennhaugen, Daglig leder i LSK Kvinner

Stillingsmodellen er en økonomisk modell

I dette ligger den nevnte stillingsmodellen som er en modell som strategisk retter støtte mot gitte roller i klubborganisasjonene. I all hovedsak gjelder dette ulike lederroller (f.eks. sportssjef, daglig leder, utviklingsansvarlig, mm.), samt trenerroller i klubbenes utviklingsavdelinger. Modellen gir også noe støtte rettet inn mot a-lag og treningsleir. Stillingsmodellen gir til en grad muligheter for klubbene til å ansette ulike roller etter sine behov. Modellen er bygd over et prinsipp om at klubbene selv må investere for å motta støtte.

I en presentasjon til toppklubbene for kvinner skal Toppfotball Kvinner og NFF gi ut et tilskudd på nesten 75 millioner fra 2023 til 2028. Det er en grunnstøtte, plassering i serien, bonus i NM og stillingsmodellen. Sistnevnte har en grunnpakke som utløser 1,58 millioner, så kommer det flere nivåer man jobber etter og maks utbetaling er 2,01 millioner.

LSK Kvinner har da i et styremøte forpliktet seg til nivå 4, som er blant de høyeste «pakkene». Det er den satsingen der som nå sparker LSK Kvinner bak. Utgiftene for alle nyansettelsene er så store i forskjell til utbetalingen fra NFF og TFK. Alle de nyansettelsen krever også to års-kontrakt i henhold til stillingsmodellen.

– Det er gjort fire nye ansettelser knyttet til stillingsmodellen, øvrige er erstatninger av folk som har sluttet i stillinger. Det kreves at vi har alle disse stillingene bemannet i henhold til grunnpakken i stillingsmodellen, forklarer Brennhaugen.

Lokalfotballen veit at styret i LSK Kvinner ikke var helt enige om hvilket nivå de skulle være på.

VI er ikke bare et fotballag

Det er Toppserieklubbene som er utpekt av NFF som primus motorer i utviklingsarbeidet i regionene, sammen med kretsen.

– Vi ser at dette gir sterke føringer på hvordan klubbene bør organisere seg fremover. Bredde og topp sammen med felles fokus på utvikling av talentene i egen klubb ser ut til å være vinneroppskriften.

Hvordan skal dere komme i mål i 2024

– Vi vil fortsette å jobbe med både kostnader og inntekter fremover, også på bemanning. Husk at vi ikke bare er et fotballag, men også en kunnskapsbedrift, med ekspertise på fotball og hvordan hjelpe jenter til å oppnå sine mål i idretten. Det er vi utrolig stolte av og har skikkelig lyst til å ta vare på. Jobben blir å få det bærekraftig på kort og lang sikt slik at energien vår kan gå til å foredle produktet, forklarer Brennhaugen.

Hvor tøft er sponsormarkedet nå?

– Vi har kjempet i motvind i sponsormarkedet under «dyrtida» og har fått en del negative følger av at sponsoravtaler er det første som ryker når bunnlinja trues. Det tror jeg ikke vi er helt alene om. Heldigvis så ser vi også at flere sponsorer begynner å få øynene opp for hvor flotte profiler kvinnefotballen har, hvor høyt nivået har blitt og hvor viktig det er at alle disse cirka 4000 spillerne på jentelag i Akershus har noe å se opp til og strekke seg etter.

Espen Gjester (Lørenskog) og Gunn Brennhaugen (LSK Kvinner) er enige om en intensjonsavtale, så får vi se hva klubbene får til i sommer og høst (Foto: LSK Kvinner)

Har dere merket en kortsiktig effekt nå i de siste dagene på grunn av dialogen med LIF?

– Lørenskog vil åpne nye dører og exit Lillestrøm vil stenge andre. Sånn er det bare. Vi er få ressurser på jobb på salg og markedssiden, så vi er avhengige av 2-3 store avtaler med aktører som skjønner samfunnsoppdraget og forstår markedsmulighetene fremover. Vi har allerede fått meget positive tilbakemeldinger fra noen potensielle slike aktører, som ikke hadde blitt med hvis fokuset var kun toppsatsing, så ja, jeg tror dette kan være starten på en helt ny æra for toppfotball for kvinner på Romerike, forklarer Brennhaugen, før hun avslutter:

– Det forutsetter imidlertid at vi holder oss flytende gjennom sommeren, så bli med og støtt dette arbeidet, folkens. Bli støttemedlem, kjøp billett til kamp, fremsnakk, åpne dører til potensielle sponsorer eller følg vår sider på Instagram og Facebook, oppfordrer Brennhaugen.

I april ble det også lederbytte i styret. Mangeårige styreleder Rune Øien gikk av, og nestleder Lotte Lundby Kristiansen tok over. Vegard Gjerde var varamedlem men er nå fullverdig medlem av styret.

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

Nå er sluttspillet for 4. divisjon klart – Lillestrøm har jukset igjen

På kvinnesiden er de to 4. divisjonsavdelingene ferdige, og nå deles de opp i to nye avdelinger. Lillestrøm...

Har vi trua på Lørenskog + LSK Kvinner?

KOMMENTAR: Endelig kom bekreftelsen på at Lørenskog og LSK Kvinner er i dialog om en mulig sammenslåing i...

Lørenskog og LSK Kvinner bekrefter samtaler og har skrevet under en intensjonsavtale

Nå har Lørenskog og LSK Kvinner bekreftet at de snakker sammen om fremtiden. En intensjonsavtale er signert, og...

Blir LSK Kvinner blå? Lørenskog og LSK Kvinner skal ha skrevet under en avtale for 2025

LSK Kvinner har hatt utfordringer i noen år, og nå skal de ha skrevet under en avtale med...