torsdag, mai 30, 2024

Hva skjer med jentefotballen på Romerike?

Date:

Share post:

KOMMENTAR: Det er rett og slett krise. Det er ikke noe vits å late som noe annet. Antall lag og spillere stuper.

Det er i noen år vært en veldig skremmende utvikling av jentefotballen på Romerike. Vi ser fortsatt at noen gjemmer seg bak covid, fortsatt, men den nedadgående trenden startet før covid. Så hjalp ikke covid på, men nå må kretsen og klubbene ta et tak.

I seriespillet i år er det krise. I senior kvinner meldte 17 lag seg på, men vi står igjen med ni. Og et par av lagene sliter med spillere. I 7er-fotballen måtte kretsen kalle inn til krisemøte på grunn av alle som trakk seg, men vi ser heldigvis at det er litt bedre nå i høst.

J17 har en liten serie, og 2. divisjon er stort sett 7er og 9er-lag med kun fem lag. J15 er blitt en liten vits med sine fem lag i 1. divisjon. J15 2. divisjon er en litt større serie med 9er og 11er-lag.

J14 så ble alt slått sammen til en divisjon fordi det er så få lag.

J13 ser fortsatt bra ut fordi der har ikke forfallet, og alle overgangene startet ennå.

Mange overganger på jentesiden

Vi nevner overganger fordi det er en meget tydelig årsak som er en del av problemet på jentesiden.

Fra høsten i 2018 og til og med i dag har Lillestrøm hentet 121 jentespillere. Det siste året har de hentet 46 jenter, og flere av de er 14 år og yngre – noe Lillestrøm SK har regler på at de ikke skal. Ja, det finnes garantert unntak her, men ikke alle. Alle disse overgangene finner man enkelt på fotball.no.

Vi ser at med ujevne mellomrom så står det i referater i NFF Akershus sine åpne referater at de skal jobbe mot alle disse overgangene, men etter lang tid så ser vi at de ikke gjør noe med det. Nå sist i de to forrige møtene i spiller- og trenerkomiteen der de ser med store bekymringer på uønskede overganger i jentefotballen.

«Vedrørende ubalanse i spilleroverganger på jentesiden, oppfordrer STK
klubber som opplever utfordringer rundt dette om å melde dette inn til NFF
Akershus. Komitéen ser med bekymring på antall lag påmeldt til seriespill fra
14 år og eldre, og at lag må trekke seg fra serien.» Spiller- og trenerkomiteen 15. mai 2023

Lokalfotballen har også fått beskjed av leder i STK at jeg må stå i kø fordi det er så mange som klager på overgangene.

Et punkt til er at nå søker NFF Akershus etter jenter til en ressursgruppe på grunn av stort frafall. Gruppen er et fint supplement, men jeg er veldig spent på hva man får ut av det. Etter litt lesing i årsrapporten for 2022 så finner man ut at de kun har hatt to møter.

Kretsen har et mål om 25% av jenter skal spille fotball, men de nasjonale målene er 30% for 6-12-åringer, så stuper målene til 16% og 20% for 13-19-åringer. I årsberetningen står det ingen oversikt på hvor mange jenter som spiller fotball i Akershus.

Vi var tilstede på et trenerkurs for jentetrenere der LSK Kvinner og NFF Akershus inviterte inn. Til tross for veldig få påmeldte ble det et godt møte med gode diskusjoner. Der fikk vi også se en toppgruppe som er etablert, og det var en fin økt.

Klubbene må opp i ringene

Klubbene har kanskje den viktigste jobben foran seg. Vi veit at det er forskjeller på guttesatsingen og hva de ønsker med jentefotballen. Et fåtall klubber jobber bra, men vi ser også utfordringene dukker opp for de som har jobbet bra i det siste også.

Vi håper kretsen og klubbene finner en god plattform fremover, fordi det som mangler er en god struktur i jentefotballen. Det er fortsatt for personavhengig i klubber – altså at et kull er bra på grunn av gode trenere, men neste kull er svakt fordi der er det ikke like dyktige mammaer og/eller pappaer. Jentesatsingen blir for tilfeldig.

Hva mener du bør gjøres?

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

Har vi trua på Lørenskog + LSK Kvinner?

KOMMENTAR: Endelig kom bekreftelsen på at Lørenskog og LSK Kvinner er i dialog om en mulig sammenslåing i...

Lørenskog og LSK Kvinner bekrefter samtaler og har skrevet under en intensjonsavtale

Nå har Lørenskog og LSK Kvinner bekreftet at de snakker sammen om fremtiden. En intensjonsavtale er signert, og...

Blir LSK Kvinner blå? Lørenskog og LSK Kvinner skal ha skrevet under en avtale for 2025

LSK Kvinner har hatt utfordringer i noen år, og nå skal de ha skrevet under en avtale med...

Direkte fra 2. divisjon kvinner: LSK – Kvinner 2- Lillestrøm SK

Lokaloppgjør. Begge lag spiller i LSK-Hallen, og nå møtes LSK Kvinner 2 og Lillestrøm. Følg alt direkte på...