søndag, juni 23, 2024

Er det slik vi vil ha det i 4. divisjon?

Date:

Share post:

Kommentar: Nå har jeg sett tre 4. divisjonkamper på tre dager, og i alle kampene har det blitt masse bråk og støy. Nå er det på tide at det skjer noe konstruktivt.

Hva er årsaken?

Det hadde vært veldig enkelt å skylde på dommertrioen, men det er flere aktører der ute enn de tre i sort (rosa, gult eller blått).

Jeg har hatt en lang prat med dommersjef i NFF Akershus, Trond Ivar Døvle, og jeg fikk noen veldig gode poenger og punkter fra han. Mye av det skal brukes i to dommersaker som snart er klare.

Så kommer lørdagen. Det er totalt kaos i både Rælingen – Raumnes & Årnes og i Skedsmo – Sørumsand. Det er rett og slett ikke gøy å gå kamp. Det er spillere som ikke ønsker å spille kamper fremover på grunn av dommerne – spesielt hvis de får den eller den dommeren eller assistenten.

Da har det gått veldig langt. Og vi veit at det også er dommere som ikke ønsker å dømme visse lag, men de må bare på grunn av dårlig rekruttering og utfordringer etter covid.

Dommer Robert Krolikowski gir Markus Grønvold rødt kort. Krolikowski er en god dommer, og bildet er egentlig bare en illustrasjon til min kommentar (Foto: Espen Bråthen)

Da har vi rett og slett et dårlig utgangspunkt.

Vi prøver igjen på Nordkisa da Hauerseter får besøk av Aurskog-Høland. Det pleier som regel å gå ei kule varmt i de kampene. Og det gjorde det selvfølgelig. Det var god stemning lenge, og så smalt etter en veldig tvilsom avgjørelse som gjorde at AHFK utlignet.

Etter det var det null kontroll. Kortene haglet, og kjeften gikk på alle. Jeg tror vi endte med 12 kort til slutt. På 15 minutter. Dommerlinja var på en måte ikke-eksisterende, slik som i de to kampene på lørdag. Vi skjønner det er vanskelig når det blir høy temperatur, men trioen hjelper ikke akkurat til.

Det som kanskje er verst er den munnrappe svaringen til noen av assistendommerne. De setter sin egen hoveddommer i trøbbel i flere situasjoner.

Nå burde dommersjefen kalle inn alle trenerne, og kanskje kapteinen, til et møte der de går igjennom noen situasjoner, reglement og lufter ut

Nå prøver vi ikke å ta noen spesielle her, men disse kampene har vært triste. Det er nesten så man mister lysta til å se kamper fremover. Det er blitt sånn at jeg nesten ser hvilke som dømmer før jeg ser på lagene.

Døvle sa at dette er mennesker som kommer fra jobb. De har vanlige jobber, og samme utfordringer som spillerne. De kan ha dårlige dager de også. Det Døvle ønsker mest er at de blir en større del av fotballfamilien, og det er jeg helt enig med han i.

Jeg skal gjøre mitt beste for å framsnakke dommerne, men slik det har vært i de tre siste kampene jeg har sett så er det jaggu meg ikke lett. For å være helt ærlig!

Nå burde dommersjefen kalle inn alle trenerne, og kanskje kapteinen, til et møte der de går igjennom noen situasjoner, reglement og lufter ut. La folk få tømme seg litt. Få til en konstruktiv vei videre, fordi slik som dette kan vi ikke ha det.

Og for å avslutte. Det er spillere og trenere som også pokker meg må gå i seg sjøl. Noen kjefter og syter på alt, og da er det ikke lett å være dommer heller. Dommerne er en del av fotballfamilien, og da må vi klare å bruke vanlig folkeskikk selv om man snører på seg et par fotballsko.

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

3 COMMENTS

  1. Kanskje burde spillere/trenere ta et obligatorisk regrlkurs, hvor de må bestå for å kunne være trener/spiller? Tror mange kjenner reglene for dårlig og noen regler vet de ikke eksisterer engang. Men forsvarer ikke dårlige prestasjoner, men ønsker økt forståelse.

  2. At det er dårlig rekruttering av dommere, er ikke rart. Jeg har selv sett utallige fotballkamper med spillere i 10-12 års alder hvor unge klubbdommere blir utskjelt av både trenere og foreldre. Du skal være rimelig tykkhudet og ivrig hvis du da som 16-åring ønsker å bli dommer på junior-/breddefotballnivå! Jeg mener dette er hovedårsaken til den dårlige rekrutteringen.
    Å få bukt med denne utfordringen vil kreve mye innsats av NFF og fotballklubbene, og det vil ta lang tid. Det må derfor også letes etter quick fixes som kan hjelpe dommerne i dag (for jeg tror ikke de dømmer dårlig med overlegg). På internasjonalt toppnivå er VAR innført. Dette tror jeg ikke er løsningen for breddefotballen i Norge, men det er for meg uforståelig at dømming av fotballkamper foregår med en dommer som beveger seg rundt på +/÷ 6000 kvm hjulpet av en assistentdommer på hver side. Av og til også uten assistentdommere! Jeg er overbevist om at det beste stedet å være for å ta riktige dommerbeslutninger, er på tribunen (høyt på tribunen i forlengelsen av midtstreken). Av praktiske årsaker kan ikke dommeren stå der, men dommeren kan ha en assistent plassert der med kommunikasjon på øret.

  3. Det er nettopp slik artikler som dette som nører opp under dommerforakten. En setning på slutten av artikkelen om at andre må gå i seg selv, mens resten av artikkelen handler om hvor dårlige dommerne er, ja da er det ikke lett.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

Direkte fra 4. divisjon: Hauerseter – Eidsvold IF

Hauerseter er i meget god form og møter Eidsvold IF i 4. divisjon på gresset. Følg alt direkte...

Direkte fra 4. divisjon: Hauerseter – Sørumsand

Toppkamp i 4. divisjon. Hauerseter har besøk av Sørumsand på gressbanen. Følg alt direkte på Lokalfotballen.

Nå er sluttspillet for 4. divisjon klart – Lillestrøm har jukset igjen

På kvinnesiden er de to 4. divisjonsavdelingene ferdige, og nå deles de opp i to nye avdelinger. Lillestrøm...

Direkte fra 4. divisjon: Sørumsand – Rælingen

Sørumsand får besøk av Rælingen i 4. divisjon. Du kan følge alt som skjer direkte på Lokalfotballen fra...