fredag, mars 29, 2024

Supertalentene

De tre supertalentene Tilde Andersson, Aurela Imeraj og Luana Cotrau fra det gode 2007-kullet drømmer stort om fotballkarrieren.

Det er tre forskjellige spillertyper, men Tilde, Aurela og Luana har flere av de samme ferdighetene når det gjelder ansvar for egen læring. Treningsiveren og at de har hodet på riktig plass har vært en viktig del av utviklingen til 14-åringene.

Tilde er teknikeren og kunstneren på banen. Tofota og et herlig tyngdepunkt og en enorm spilleforståelse. Aurela går rett på og er nesten umulig å stoppe og god en mot en både defensivt og offensivt. Luana er målscoreren og har ekstreme ferdigheter på grunn av hurtigheten.

Tilde og Aurela spiller i Lillestrøm SK, og Luana spiller i Sørumsand. Det viser at man kan bli veldig god både i store og små klubber.

– Helt siden jeg kunne gå har jeg elsket å holde på med ball. Jeg kunne stå flere timer og sparke ball mot vegg og ta imot og øve mottak når jeg gikk i barnehagen. Triksing med ball startet jeg også med når jeg var 4-5 år. Da jeg var fem år startet jeg med fotball i Rælingen, forklarer ballvirtuosen, Tilde Andersson.

Tilde Andersson viser blikket for spillet, og imponerte i store perioder for LSK denne høsten (Foto: LSK)

– Må trene mer enn ordinære treninger

Tilde går på Wang Ung, og som regel blir det to økter om dagen. På Wang er det morgentrening og så klubbtrening på kvelden.

– Jeg trener målrettet og på spesifikke ting for å bli enda bedre. Jeg trener en del alene og da trener jeg for eksempel mye teknikk og slå frispark og langskudd. Jeg trener også kondisjon, styrke og skadeforebyggende. Jeg tror at man må trene litt mer enn ordinære treninger for å bli en enda bedre spiller, fortsetter Tilde.

Ranveig Karlsen som er kretsansvarlig i NFF Akershus har fulgt jentene tett i en lengre periode, og hun gleder seg til å følge de videre. Karlsen er ansatt som sportssjef i LSK Kvinner fra 1. januar, og den gode kjennskapen vil være viktig i videre utvikling av jentene.

Karlsen sier her sin mening om jentene:

Tilde: En meget spennende spiller som er tofotet og har et ekstremt godt blikk for spillet. Hun er lærevillig og omsetter dette raskt i praksis. Tilde er best med ballen i beina, sette opp medspillere og vurdere når hun skal gå og når hun skal slå. En offensiv midtbanespiller og eller kant som kan nå veldig langt.

Luana: Har ekstreme ferdigheter i rykk, fart og med stor kapasitet til å jobbe begge veier, du blir aldri kvitt henne. Luana er tobeint og løser situasjonen framover i banen på en veldig god måte. X-faktor på sprint i bevegelsene i høy fart og intensitet både i 1F og 1A. Hun har det lille ekstra som gjør at hun kan bli av de aller beste.

Aurela: Stor fart i riktig øyeblikk, nesten umulig å stoppe når hun er rettvendt. Veldig ofte på rette sted når laget kommer i avslutningssituasjoner. Det lukter mål av Aurela, både med ball i beina og innlegg fra motsatt. Potensialet det blir gøy å se hva kan føre til.

– Og like bak disse jentene har vi Matilde Wenger (FUVO), Mia Kjensteberg (Lørenskog) og Vårin Strålberg (Fet) som er meget spennende, sier Karlsen. Disse seks 2007-jentene er med i toppspiller-prosjektet som NFF Akershus og LSK Kvinner har startet oppe. De har allerede gjennomført en trening i LSK-Hallen.

Jeg elsker fotball!

Luana Cotrau

Tilde spiller til daglig sammen med Aurela Imeraj, og de har spilt både på J15 og J17 denne sesongen.

-Motivasjon er ett ganske viktig ord i fotball. Da jeg startet å spille fotball fikk jeg mye og nesten all motivasjonen av pappa. Han ble treneren min og var ett støtteapparat siden første dag. Jeg er utrolig glad for det. Det var ikke bare treninger med j07 som gjorde meg til den fotballspilleren jeg er i dag, men også alle de egentreningene som jeg har hatt med pappa, onklene mine og meg selv, sier Aurela.

Luana har tatt en litt annen vei ved å spille i Sørumsand. Hun spiller på J14, og har banket inn 24 mål på åtte kamper i 1. divisjon. Hun har også hospitert, og imponert, for Sørumsand G14 i 1. divisjon.

-Jeg elsker fotball! I tillegg har jeg trent mye og prøvd å bli bedre hver trening, er Luanas enkle og gode forklaring.

Hva er styrkene deres?

Aurela: Styrkene mine er og holde motet oppe, gi alt og alltid gjøre mitt beste. Jeg er en spiller som er ganske kvikk og ganske god med ball.

Tilde: Mine styrker er teknikken, balansen, hurtigheten og spilleforståelsen.

Luana: Jeg vil si at mine styrker er at jeg er ganske rask, god til dribling og god til å skåre mål.

Det er god refleksjon hos alle tre jentene, og de som følger godt med kan være enig i mye her.

Likevel må vi spørre om jentene har noen svakheter, og der er det også veldig reflekterte.

– Jeg må jobbe mer med spilleforståelse, jobbe defensivt og treffe mål, sier Luana, som altså scora 24 mål på åtte seriekamper og hun vil altså bli bedre til å treffe mål. Ingenting er godt nok for disse jentene.

– Fra den dagen jeg startet å spille fotball fikk jeg alltid tilbakemeldinger på at fokuset kun var meg og målet. Jeg var ikke en medspiller og klarte ikke orientere meg, og det eneste som var i tankene var å skåre mål. Nå som jeg har vokst og blitt eldre har jeg blitt mye flinkere på dette, men man kan alltid bli enda bedre, forklarer Aurelia.

– Jeg må bli enda bedre på å rettvende og sette fart og bli enda tøffere defensivt 1 mot 1. Jeg må også bli enda bedre verbalt, ta mer plass og tørre å «lede» laget, sier Tilde om ting hun må jobbe mer med.

Opplevelser og venner

Luana (nederst til venstre) og Sørumsand J14 jubler etter 2-0-seier over Lillestrøm i siste seriekamp denne høsten. Sørumsand endte på 2. plass i 1. divisjon bak Nittedal (foto: Katrine Nysveen)

Som dere forstår så er dette jenter som virkelig har tatt ansvar for egen læring. Fotball er nok det viktigste i livet, men de disse altfor reflekterte jentene er vanskelige å få ut på «glattisen».

– Det beste med å være fotballspiller er alle opplevelsene sammen med venner, sier Luana.

Det beste med å være fotballspiller er at jeg har ett mål som ung. Jeg vet at jeg 100% vil bli en fotballspiller. Det er mange unge som ikke vet hva de skal bli og mange som finner ut av det tidlig. Derfor er jeg veldig glad for at jeg vet at jeg virkelig vil bli noe innen fotballen, føyer Aurela inn.

Tilde forteller enkelt og greit hvor viktig det er å være med venner.

– Det beste med fotballen er å spille med vennene mine, den lagfølelsen. At man setter seg mål og når de sammen som ett lag. At man får lov å holde på med det man elsker.

Hva er målet deres med fotballen?

Luana: Mine mål som fotballspiller er å bli best mulig

Tilde: Mitt mål er å spile for LSK Kvinner og landslaget i første omgang. Så evt. utenlands om muligheten byr seg og da er det Barcelona som er drømmen.

Aurela: Man må alltid starte ett sted. Målet først er å spille for det norske landslaget. Deretter for LSK Kvinner. Men den største drømmen er å komme til utlandet og spille for Barcelona.

Altså Barcelona på Aurela og Tilde. Luana nevner til slutt PSG. Drømmene er der. Og alle ønsker å spille for LSK Kvinner.

Når dere ser på navnene så klinger det utenlandsk av alle navnene. Tilde har svenske gener, og pappa Henrik spilte på høyt nivå i Sverige. Aurela sine foreldre kommer fra Kosovo og Albania og Luana er fra Romania.

Her er Aurelia og Tilde (nederst på bildet) sammen med Vilde og Marisa etter en J15 Regionalkamp for Lillestrøm – der begge to scora mål (Foto. Lillestrøm jenteakademi)

Alle tre jentene mener det har påvirket de i positiv grad. Tilde nevner hvor viktig pappaen hans har vært, og selvfølgelig er Zlatan et forbilde for Tilde. Hun dytter inn at mamma Jane og sin storesøster har spilt håndball, så noe med ball måtte det bli. Aurela kommer fra en skikkelig fotballfamilie der to av onklene har spilt på ganske høyt nivå. Hun sier også at pappa Imeraj kalles for Maradona, men den lar vi henge litt i luften.

– Noe av de felles egenskapene de hadde var rask og kvikk. Derfor vil jeg anta at jeg har fått mine gener fra de, forklarer Aurela.

Foreldrene til Luana har drevet idrett på høyt nivå. Mamma Ana var sprinter og pappa Lucian har spilt rugby på høyt nivå.

– Jeg er sikker på at jeg har fått gode gener fra de. Og de følger meg opp hele tiden.

Noe Aurela og Tilde nikker til. Foreldrene støtter jentene i tykt og tynt.

I sommer ble de tre jentene tatt ut på den første landslagssamlingen for 2007-kullet i Porsgrunn. De tre sammen med Kjensteberg og Wenger ble tatt ut. Som nevnt ble også jentene plukket ut i toppspiller-prosjektet til NFF Akershus og LSK Kvinner. I tillegg til dette har Luana trent med Vålerenga etter å ha imponert foran utviklingssjefen i Vålerenga.

– Jeg ble veldig glad for å bli tatt ut både til Porsgrunn og toppspillergruppa. Det betyr jo at jeg har blitt lagt merke til og all treningen har lønt seg. Det var også bra å kunne kjenne på nivået og tøffere motstand som man kanskje ikke alltid får mot andre klubblag, sier Tilde.

– Som sagt det å bli tatt ut til Porsgrunn var en stor glede. Jeg følte det gikk min vei da jeg ble tatt med, og følte alt jeg hadde jobbet med kom til bruk. Og bli tatt med på toppspillergruppa i LSK     Kvinner var ganske gøy. Det var noe annet å spille med eldre siden ballen gikk mye fortere. De er mer høylytte og forstår spillet bedre, forklarer Aurela med stor entusiasme.

Sørumsand J14 fikk besøk av Sophie Roman Haug og Mimmi Löfwenius, som begge spiller for LSK Kvinner, på trening, og de kjørte ei god økt med fokus på angrep (Foto: Espen Bråthen)

– Det var veldig gøy og veldig lærerikt det å kunne være med så mange gode fotballspillere. Og jeg er veldig takknemlig for muligheten, sier den alltid smilende Luana.

Før vi avslutter praten med de ivrige jentene må vi høre hvordan årets sesong har vært. Aurela og Tilde har spilt veldig mange kamper, og begge to har i perioder vært skada.

– Sesongen har vært tøff med mange kamper og arenaer i løpet av kort tid. Jeg ble skadet i september og var ute i ca. to månder, pluss at jeg også fikk corona. Så sesongen kunne vært bedre sier Tilde, som likevel, som Aurela, har gode resultater i høst der blant annet kom på 2.plass i regional J15 med LSK og 3. plass i NM for J16.

– Årets sesong har vært veldig spennende, lærerik og hard trening. Det var mange positive ting med dette året, men det var selvfølgelig noen negative også. Totalt hele året har jeg hatt tre skader, og en av disse skadene var rett før Porsgrunn. Alt ligger i hodet, og mentaliteten fikk en test under skaden. Det var vondt, men jeg klarte meg. Det var trist, men jeg klarte meg. Jeg var lei, men jeg klarte meg, sier Aurela.

Begge jentene har spilt veldig mange kamper, og fedrene til jentene sa også at det ble vel mye i perioder.

For Luana har det vært lite skader, der hun sier at periodisering er viktig og at hvile glemmes noen ganger men er veldig viktig.

-Årets sesong synes jeg var veldig spennende. På grunn av opplevelsen i Porsgrunn, trening og kamper med krets og mange seriekamper. I tillegg så lærte jeg mye av treningene med Vålerenga og rekruttlaget til LSK Kvinner.

-Jeg ønsker å bevise til trenere og støtteapparat at jeg fortjener å spille på landslaget og jeg ønsker å gjøre det bra der og i klubb. Og ikke minst ville jeg takke Espen (trener) for at han har hjulpet meg med å komme på det nivået jeg er på nå, og at han har hatt tålmodighet med meg gjennom disse årene, avslutter Luana.

Tilde avslutter denne lange saken med noen velvalgte ord.

-Ett råd til jenter som ønsker å bli best mulig er å stå på, trene godt, hardt og målrettet. Jeg håper at jeg kan vise andre jenter at det er mulig å nå langt og bli en av de beste jentespillerne. Og viktig at man har det gøy.

Aurela Imeraj, Luana Cotrau og Tilde Andersson (Foto: NFF)

Disclaimer: Artikkelforfatter er trener i Sørumsand og er trener for Luana Cotrau – men det er ikke hennes skyld og skal ikke «straffes» for det.

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

Related posts

Podkast: Her får du alt om 4. divisjon – lang og innholdsrik

Nå kan du få med deg alt om 4. divisjon i ny podkast. Espen Bråthen...

Nå kan du sende inn tabelltips for 4. divisjon

Nå kan du sende inn ditt tabelltips for 4. divisjon på Romerike for 2024. Det...

Alle overgangene i lokalfotballen på Romerike i 2024

Det blir mange overganger i 2024 også, og allerede mange er på lass. Her er...

Direkte fra treningskamp: Gjelleråsen – FUVO

3. divisjonslagene Gjelleråsen og FUVO møtes på Li til treningskamp. Følg alt direkte på Lokalfotballen...

Share this post

ebrathen
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

Most popular

Podkast: Her får du alt om 4. divisjon – lang og innholdsrik

Nå kan du få med deg alt om 4. divisjon i ny podkast. Espen Bråthen...

Nå kan du sende inn tabelltips for 4. divisjon

Nå kan du sende inn ditt tabelltips for 4. divisjon på Romerike for 2024. Det...

Alle overgangene i lokalfotballen på Romerike i 2024

Det blir mange overganger i 2024 også, og allerede mange er på lass. Her er...