mandag, april 15, 2024

Kulturen i LSK har endret seg | Mer profesjonelt i alle ledd

Det er tøffere, og vanskeligere, og mer profesjonelt i Lillestrøm SK etter at Toni Ordinas kom inn som akademisjef. Spanjolen krever mye, og det har gitt resultater.

 – Kulturen og kravene for å bli en del av LSK-akademiet har endret seg stort. Det har blitt en mer «profesjonell» hverdag for spillerne i våre lag. Det er fire økter, egentrening og obligatorisk videoarbeid hver eneste uke. Stort fokus på riktig kosthold. Så det er tøffere å være en del av lagene våre, forklarer Toni Ordinas.

Ser man på alderskullene 2002, 2003, 2004 og 2005 har Lillestrøm SK omtrent to spillere per landslag, og for 2007 har de 8-9 kretslagsspillere og det samme på 2006-kullet. Konkurransen er knallhard.

– Men her har det også vært endringer, sier Ordinas, og han tenker på forrige artikkel, som du kan lese her.

– Ettersom samarbeidet med de lokale klubbene er mye bedre så anbefaler vi spillere til å fortsette å spille fotball hos dem. Altså de som ikke slår igjennom hos oss i LSK. Vi har god dialog med spillerne og klubbene, hvis de ikke ønsker å spille for våre 2. lag. Jeg har sendt eposter til utviklingsansvarlige med informasjon om ferdigheter og styrker hvis de ønsker seg bort fra LSK, skyter Ordinas inn.

Ordinas har også møter med spill og foreldre fra G13 og opp til G19 hvis de ikke blir tilbudt plass på elitesatsingen fremover. Derfra prøver å finne den best mulige klubben for nettopp hver enkelt spiller.

Så skal vi over på hvorfor LSK har suksess på aldersbestemt og ungdomslag på guttesiden.

LSK har en klar og tydelig spillmodell som er definert i LSK-akademiet med prioritering ut fra alder og hva de skal lære for å spille for LSK, og veldig spesifikt for hver posisjon på banen. Det som rett og slett er nøkkelen til å lære opp en spiller – og hvordan de selv skal ta ansvar for å bli en bedre spiller.

– Vi rekrutterer også alltid kun spillere som har de ferdighetene vi ønsker for hver posisjon, sier Ordinas, og han viser meg noen slides som han ønsker skal holdes konfidensielt.

Alt som kan skrives om det er at det er detaljert, tydelig og helt klare ønsker for hvordan LSK skal fremstå. En av slidesene viser hvordan spillmodellen skal læres bort og hvordan de blir brukt i og med spillerne på G14. En annen viser spesifikk rolletrening for en G16-spiller som er indreløper.

– Våre spillere får en detaljert og spesifikk video etter hver kamp som viser individuelt spill for å se flere detaljer, og hva som må forbedres. LSK har investert mye penger i de beste profesjonelle verktøyene og videosystemene, nettopp for å forbedre akademiet, forklarer Ordinas.

Les også: Overgangskaos er forventet i kvinnefotballen | Hva skjer med LSK Kvinner og LSK?

 Stor fart og god 1 mot 1

Hva skal til for å bli en god LSK-spiller?

– For rekruttering, og det å videreutvikle en spiller vi har, på akademiet har vi evaluering. Den dekker flere områder. Tekniske ferdigheter, taktisk fotballforståelse, fysiske parametere og det mentale. Samtidig skaffer vi oss mest mulig informasjon om holdninger og holdninger på skolen, sier Ordinas, og han kommer med et eksempel.

– Vi har nektet å rekruttere spillere fordi vi har observert foreldre og spiller i kamper, og de har ikke hatt den oppførselen LSK ønsker.

LSK har to konkrete måleparametere for nye spillere og for videreutvikling av spillere. Det går på eksplosivitet på 10 meter og 30 meter og 1 mot 1 både defensivt og offensivt. Scorer ikke spilleren høyt på de to parameterne er det vanskelig å komme inn eller bli på LSK-akademiet.

Ønsker ikke å skape falske forhåpninger

Vi ber Ordinas komme med forslag på spillere som Lokalfotballen kan ta en prat med som er store talenter, og nok en gang viser Ordinas seg fra sin beste side.

– Det er det mest ukomfortable spørsmålet å svare på, Espen. Selvfølgelig er det spillere som er store talenter i våre øyne. Men, jeg er alltid litt redd for store ord som kan «forvirre» spilleren og foreldrene, og vi kan skape falske forhåpninger. En av problemene jeg har kjempet mot i min karriere på 25 år med utvikling av unge talenter er at vi må differensiere «talentfulle spiller» og «konkurransedyktig spiller», forklarer Ordinas.

Han sier egentlig competitive, og det beste norske ordet er konkurransedyktig.

– Det er tusenvis av spillere på 12-14 år med gode ferdigheter, og fra de tusen er vi nede i 100-talls hvis de viser besluttsomhet hver eneste uke for å bli en bedre spiller. Når de er 17-18 år hvor mange av de har den innstillingen som gjør at de kan håndtere presset i konkurransesituasjon og trenerens krav, de fysiske kravene som kommer når de blir eldre i tøffere kamper. Kanskje 4-5 av de. Så kommer det neste. Får de muligheten, muligheten på a-laget, hvordan er timingen. Da jeg kom til LSK så snakket folk mye om talentfulle spillere, men de var ikke competitive. De var komfortable. De fikk applaus av treneren, men ikke krav. Vi jobber hele tiden for å endre den kulturen, sier Ordinas på norsk og engelsk. Vi prøver å henge med.

Eskil Edh i Lillestrøm (Foto: lsk.no)

Til slutt kommer Ordinas opp med et navn. Eskil Edh. Den superlokale unggutten fra Volla.

– Eskil har fortsatt en lang vei å gå. Personlig for meg er han ikke en fullblods eliteseriespiller ennå. Han er fortsatt en utviklingsspiller. Men se på følgende to scenarioer. Hans debut i startelleveren var mot Rosenborg, og akkurat nå «debuterte» han i derbyet mot VIF. I begge kampene var han brilliant. Og det betyr mer for meg. Jo mer press, høyere forventninger og tøffere kamper så trives Eskil med utfordringene. Der har du eksempelet ditt. Jeg opplevde det samme med Ola Brynildsen, Andreas Hanche og Hugo Vetlesen. De elsket å bli utfordret, avslutter Ordinas.

Lokalfotballen kommer tilbake med et intervju med Edh, og vi må takke for at Ordinas tok seg god tid i en hektisk periode.

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

Related posts

Kommentar: Hvilken spillestil er best? Hva viste fotballhelgen oss?

Det å diskutere spillestil er nok en heltidsstilling. Her blir vi aldri enige, og det...

Direkte fra 3. divisjon: Skedsmo – FUVO

Skedsmo får besøk av FUVO i 3. divisjon til lokaloppgjør. Du kan følge alt direkte...

Det første lokaloppgjøret i 3. divisjon – og full fotballfest på Romerike

Skedsmo får besøk av FUVO til årets første lokaloppgjør i 3. divisjon, og vi har...

Bildeserie: Ull/Kisa fikk besøk av Strømmen – masse bilder fra 2. divisjonskampen

Endelig fikk vi tid til en bildeserie. Strømmen slo Ull/Kisa 2-1 på Jessheim, og her...

Share this post

ebrathen
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

Most popular

Kommentar: Hvilken spillestil er best? Hva viste fotballhelgen oss?

Det å diskutere spillestil er nok en heltidsstilling. Her blir vi aldri enige, og det...

Direkte fra 3. divisjon: Skedsmo – FUVO

Skedsmo får besøk av FUVO i 3. divisjon til lokaloppgjør. Du kan følge alt direkte...

Det første lokaloppgjøret i 3. divisjon – og full fotballfest på Romerike

Skedsmo får besøk av FUVO til årets første lokaloppgjør i 3. divisjon, og vi har...