Hjem Kommentar Overgangskaos er forventet i kvinnefotballen | Hva skjer med LSK Kvinner og LSK?

Overgangskaos er forventet i kvinnefotballen | Hva skjer med LSK Kvinner og LSK?

av Espen Bråthen

Neste sesong kan Romerike ha tre 2. divisjonsklubber, og det kommer til å bli overgangskaos. LSK og LSK Kvinner kan bli konkurrenter.

I bloggens øyne er LSK Kvinner Romerikes stolthet, og burde være det på kvinnesiden på Romerike for alle trenere og ledere. Jeg håper alle mine jenter som jeg trener, som har ambisjoner, velger LSK Kvinner i neste steg i karrieren sin.

LSK Kvinner sliter dessverre med et dårligere omdømme om dagen, som man kan lese i referatene til kretsen nedenfor, og det må det gjøres noe med. Det burde være enkle grep å komme seg ut til breddeklubbene for å skape et bedre samarbeid.

LSk Kvinner sitt rekruttlag spiller i 2. divisjon allerede, og de kan få besøk av LSK sitt kvinnelag i 2. divisjon neste sesong. De spiller opprykks-kvalik den neste uken.

I neste sesong går 2. divisjon fra åtte avdelinger til to avdelinger, så over halvparten av lagene rykker ned til 3. divisjon.

LSK Kvinner har hatt veldig få spillere denne sesongen, og på rekruttlaget har det vært ekstremt. De har til og med møtt opp med ti spillere i en seriekamp mot Ottestad. Totalt teller nok troppen til hele LSK Kvinner på 25-26 spillere om dagen. De har et par skader, må sies.

I Toppserien har de også vært 13-14 spillere i perioder.

Det sier seg sjøl at de må ut og hente spillere i vinter. Mange spillere. Det har vært trøbbel før for LSK Kvinner da de hentet inn flere spillere fra Gjelleråsen og Fjellhamar. De to klubbene, sammen med LSK, klagde faktisk inn LSK Kvinner til kretsen. De finnes referat fra noen av kretsmøtene som Lokalfotballen har lest, og det er tøff kritikk som kommer frem.

Vedtak fra NFF Akershus sitt styremøte 13. april 2021

—-

Referatført vedtak i Spiller og trener-komiteen i NFF Akershus i etterkant av NFF Akershus’ sak på styremøte:

«Det har vært flere møter mellom NFF Akershus og LSK Kvinner, etter noen tilbakemeldinger på misnøye med samarbeidet mellom breddeklubben og LSK Kvinner. Det er kommet frem til tre punkter man skal jobbe videre med.

1. NFF Akershus og LSK Kvinner skal se om man kan revidere samarbeidsavtalen som eksisterer med det formål å få posisjonert LSK Kvinner som en ressurs og en god samarbeidsklubb for og med breddeklubbene.

2. Spillerrekruttering. Det lages klare og tydelige retningslinjer på hvordan kontakt mellom spillere og LSK Kvinner skal foregå. En felles spillerlogistikk hvor spillere skal når det er naturlig gå begge veier. NFF Akershus bidrar i møter med lokale breddeklubber.

3. Bygge et godt samarbeidsklima mellom klubbene på Romerike og LSK Kvinner. Et klima for kompetanseoverføring begge veier med felles mål å utvikle lokale spillere opp til de høyeste nivåene.»

—-

Fjellhamar hadde et av Norges beste 2004-lag, og nå har de gått tre skritt tilbake. Gjelleråsen klarer så vidt å stable lag på beina, og der kom heldigvis Rælingen inn og hjalp til i et samarbeid. Selvfølgelig skulle noen av de aller best der bytte til Romerikes lokomotiv på kvinnesiden, men kanskje ikke så mange spillere.

Når man også veit at LSK har hentet inn 30 spillere (kilde: fotball.no) de to siste sesongene fra naboklubbene, og de har også blitt klaget inn til kretsen. Dette har Lokalfotballen fått bekreftet fra personer i NFF Akershus.

Vi veit at to nye saker som er meldt inn til kretsen der det ikke har vært kontakt eller godkjenning fra klubber der jentene har spilletillatelse.

Og som en leder i en breddeklubb sa til meg her om dagen. LSK er en breddeklubb på jentesiden men jakter spillere som om de er en toppklubb.

Konsekvensene kan bli store for de mindre klubbene på Romerike. J15 og J17-seriene er nå så små så det er tilnærmet krise i Akershus på jentesiden etter min mening.

Behovet for spillere i år kommer til å lede til situasjoner som potensielt kan ødelegge andre lag, skrev en annen leder til meg.

Referat fra spiller- og trenerkomitéen 30. august 2021

«Det er en del reaksjoner på at klubber kontakter unge spillere med tanke på overgang. Dette kan være med å ødelegge miljøer i klubber, og det er ikke alltid en overgang er riktig. På neste utviklingsforum for jenter, tirsdag 7. september, vil dette bli løftet frem som en sak av KA Spillerutvikling på vegne av STK, med en sterk anbefaling om at det ikke sendes brev på unge spillere.»

-Det ble ikke tatt opp på det møtet, sa to av deltakerne på det utviklingsforumet.

Vålerenga med stor fart inn i Romerike

Så kan man ta inn 2. divisjonslaget Ull/Kisa i dette sjuke overgangsmarkedet som venter Romerike i vinter.  

Alle lag ønsker å forsterke, og det har Lokalfotballen fått bekreftet fra klubbene. Ull/Kisa ønsker å rykke opp til 1. divisjon. LSK Kvinner MÅ ha inn mange spillere og LSK skal forsterke for å holde seg i 2. divisjon. Trenerne i LSK bekreftet at de må ha inn 5-6 spillere hvis det blir opprykk.

Når vi også veit at Vålerenga sklir rundt på Romerike fordi LSK Kvinner ikke er i nærheten av lignende opplegg for unge fremadstormende jenter. I disse dager er i hvert fall 14 jenter fra Romerike på treninger jevnlig med Vålerenga. Der er det blant annet et par landslagsspillere fra mindre Romerike-klubber.

Lav gjennomsnittalder i seniorfotballen

I 3. divisjon har det vært tidenes laveste gjennomsnittsalder. Det er flust av jenter som er 15, 16 og 17 år gamle som ikke bare får hospitere på a-lag men er viktige spillere i sitt lag. Det vil si at noen kommer til å ha spilt ti år på a-laget da de er 25 år – og folk lurer på hvorfor mange kvinner gir seg tidlig på a-lag!

Det er en litt annen sak og den kommer Lokalfotballen tilbake til.

Tilbake til LSK Kvinner og LSK. De vil bli store konkurrenter neste år, og vil med stor sannsynlighet kjempe om de samme spillerne. I LSK Kvinner er man nærmere å få prøve seg i Toppserien, men i LSK kan da faktisk rykke opp til 1. divisjon. Det er flere veier inn til toppfotballen og både LSK Kvinner og LSK kan være gode valg for fremadstormende fotballspillere.

Lokalfotballen erfarer at klubbene nesten aldri har vært lengre unna hverandre i praten om sammenslåing (endret til sammenslåing fra samarbeid – som var feil). Og nå blir de konkurrenter på overgangsmarkedet i vinter.

En klubb med god rekruttering og en klubb uten rekruttering. Hvorfor de ikke gjør som for eksempel Rosenborg og Trondheims/Ørn, Brann og Sandviken og slik VIF har gjort det. Det burde vært et krav at toppfotball-klubbene har et godt driftet kvinnelag. Man ser både i Norge og i utlandet at slik «storhusholdning» bidrar veldig godt for oppmerksomheten til kvinnelaget.

Se på IFK Gøteborg. De har damelaget sitt i 3. divisjon, og klubben bruker både markedsføring og tid på kvinnene. I første kvalikkamp om opprykk til 3. divisjon var det 1400 tilskuere på plass, og i returoppgjøret blir det minst like mange.

LSK Kvinner er Romerikes stolthet på jentesiden, men de og LSK må finne gode løsninger snart på hvordan de skal håndtere lokomotivet i kvinnefotballen på Romerike. Oppe på øvre lurer også Ull/Kisa som gjerne tar plassen som den ledende kvinne- og jenteklubben på Romerike.

You may also like

1 comment

Kulturen i LSK har endret seg | Mer profesjonelt i alle ledd - Lokalfotballen 10. november 2021 - 23:14

[…] Les også: Overgangskaos er forventet i kvinnefotballen | Hva skjer med LSK Kvinner og LSK? […]

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.