Det jobbes godt på jentesiden i Nittedal. Nesten 50% av alle spillerne i klubben er jenter, og løsningen er enkel, sier Nittedal.
Lokalfotballen stilte Nittedals styreleder i fotballen, Øystein Nygård, et enkelt, men vanligvis et komplekst spørsmål.
Hvorfor har Nittedal fått så mange jenter til å spille fotball?
– Enkelt. Vi behandler alle likt. Vi gir like forutsetninger, gode muligheter for utvikling på eget nivå (uansett nivå), gode trenere som vurderes løpende ift kvalitet, engasjement og sosial kvalitet, i tillegg til at vi har kommet dit at det er «kult» å spille fotball for jentene også. Gode ambassadører blant de eldre jentene er også veldig viktig, svarer Nygård raskt.
Flere lag i hvert årskull
Tallene hos klubben med de røde draktene og blå shortsene er fantastiske på jentesiden. De er hele 285 jenter per 1. september, og det er 43,2% av totalen. Altså nesten 50/50 med fotballspillende gutter.
Fordelingen på kullene er at to er litt færre enn andre, men i grove trekk er det fra 20 til 45 jenter på kullene. Nittedal har også to lag eller flere i de aller fleste kullene. Alle kull er store blant de yngre, men 2006-årgangen og J17 (2003 og 2004) er store kull.
Sammenligner man med store klubber som blant andre Lillestrøm og Lørenskog er det store forskjeller. Selv om Lillestrøm har hentet over 30 jentespillere i 14 til 16 års-alderen de siste to årene, så har Nittedal stort sett egne spillere – og mye større enn LSK på jentesiden.
Nittedal kommer til å bli en maktfaktor i jentefotball på Romerike i lang tid fremover.
Kvalitetsklubb har bidratt sterkt
Nittedal ble Kvalitetsklubb i 2019, og nå sier Nygård de har tatt kvantesprang når det gjelder trenerutdanning.
– Løpende utdanning av trenere er viktig. Vi har 14 nye c-lisenstrenere i 2020 og målet er 10 c-lisens og 1-2 b-lisens hvert år. Kvinnelige trenere behandles som det gullet de er, og får støtte og hjelp som de ønsker. Vi arrangerer egne, fulle kurs hele året, forklarer Nygård.
Tydelige føringer fra klubb
Med så mange jenter vil det garantert bli mange gode fotballspillere, og Nittedal er tydelige på at hospitering internt i klubb er viktig, og at klubben bestemmer.
– Hospitering SKAL skje for alle jentene som er gode nok og ønsker det (utfordring på eget nivå). Hver enkelt kandidat for hospitering vurderes hvor de skal hospitere og dialogen mellom avgivende og mottakende lag er obligatorisk. Akademi ble startet i 2019 og er pågående. Litt for få der enda, men det er et tilbud flere benytter seg av. Ellers er det grunnleggende i det daglige, og det strategiske, at alle behandles likt. Det er det viktigste av alt. Tydelige føringer fra klubb, og her blir vi stadig bedre, og klubben er den som tar avgjørelsene – alltid.
Den voksende jenteandelen har blitt lagt merke til utenfor Romerike også. Nittedal har lenge hatt et slags samarbeid med LSK Kvinner når det gjelder hospitering for de eldste ungdomsspillerne, men nå blir det et samarbeid med LSK Kvinners rival Vålerenga.
Samarbeid med Vålerenga Kvinner
– Dette er et seks måneders prøveprosjekt i første omgang. I utgangspunktet har vi alltid hospitert de beste til LSK Kvinner og har tradisjonelt hatt et veldig godt samarbeid med dem. Vi «testet vannet» litt ettersom vi oppfattet at LSK Kvinner har noen utfordringer på Rekrutt (2. laget i 2. divisjon red. anm.), og etter en vurdering av VIF sitt foreslåtte opplegg + LSK Kvinner sine tanker, så har vi valgt å teste VIF de neste 6 månedene før vi eventuelt formaliserer dette med en lengre avtale. Det vil bli en ny vurdering etter denne perioden. Vi er også godt fornøyd med at VIF har tilbud til de litt yngre jentene (2007 og 2008) og vi hadde ti jenter på samling der for bare litt siden. Dette gjør at det gir verdi til klubben fordi trenere får inspirasjon og motivasjon, unge jenter får teste seg utover de få som hospiterer med rekrutt-laget. Det er veldig positivt for oss som klubb, sier Nygård.
Lokalfotballen veit at en trener i LSK og LSK Kvinner skal ha kontaktet en ung spiller i Nittedal direkte, og at dette har vært helt oppe i NFF Akershus sitt styremøte. Nittedal ønsker ikke å kommentere på dette.
Denne strålende historien om Nittedal viser at det går an å få frem like mange jenter som gutter i fotballen. Det er bare å gjøre jobben.