mandag, juli 15, 2024

«Trine» kan spille håndball og fotball i to forskjellige klubber, men ikke hospitere!

Date:

Share post:

Heldigvis har Norges Fotballforbund løftet på noen av sine regler, som har vært strengere enn myndighetenes retninglinjer for åpning av samfunnet, men utfordringene er store i aldersbestemt fotball.

En del av de strenge retningslinjene har kommet fordi man har hatt et altfor stort fokus på å åpne toppfotballen i Norge. Dette gir aldersbestemt og breddefotballen utfordringer.

La oss ta et eksempel. Og takk til Endre Nedberg fra Kløfta som løftet opp denne utfordringen.

Vi tar for oss «Trine» (altså en oppdiktet person). Trine er 15 år og bor på Skedsmo. Hun spiller fotball på Skedsmo sitt gode J15-lag, og de spiller i regional serie mot lag fra Buskerud, Østfold og Akershus. Oslo-lagene er fjernet etter at NFF har konkretisert sine regler for idrettsgrensene. De har også et 2. lag i 2. divisjon for J15 som spiller kun i Akershus.

”Trine” er ei ivrig idrettsjente, og hun spiller også håndball for Frogner J15. Det er også et godt håndballag, og håndballen er delt opp i regioner. Frogner er i Region Øst, og det er lag fra Akershus, Oslo og Østfold. Håndball-lagene velger med stor sannsynlighet Region Øst foran for eksempel Viken idrettskrets, fordi da opprettholdes de fleste seriene som i utgangspunktet

Også all håndball fra J12 år og oppover spilles i seks regioner i Norge – altså store avstander. Det er 11 idrettskretser og 18 fotballkretser.

Jeg regner nå med at du allerede ser hvor absurd alt dette er nå.

På toppen av det hele så kan ikke «Trine» hospitere opp til Skedsmo J17 eller til Frogner sitt J17 – hvis det da ikke går 48 timer før og etter økt. Det vil si maks tre økter i uka for «Trine».

LSK Kvinner møtte Ull/Kisa i kvinnefinalen i inne-KM (Foto: Espen Bråthen)

«Trine» kan ha denne hverdagen med full kjør:

Mandag: Fotball med Skedsmo

Tirsdag: Håndball med Frogner

Onsdag: Fotball med Skedsmo

Torsdag: Fotball kamp med Skedsmo borte mot Trosvik (Østfold)

Fredag: Hviledag

Lørdag: Håndball med Frogner

Søndag: Håndballkamp med Frogner mot Oppsal (Oslo) – «Trine» kan altså møte en spiller fra Oslo i håndball, men ikke samme spiller i fotball.

Innimellom her så trenger Skedsmo J17 noen hospitanter, men det kan ikke «Trine» gjøre fordi da må hun ta 48 timer mellom øktene. Frogner J17 trenger også hjelp til noen kamper fremover, men det går selvfølgelig ikke på grunn av samme årsak.

Det ender med at Skedsmo J17 må trekke et av sine to lag. Frogner J17 må gjøre det samme. Vi har sett i sommer at mange lag har trekt seg i NFF Akershus.

Heldigvis for «Trine» er det fotballcup i Geilo og håndballcup i Fredrikstad, så det blir jo nok idrett på henne. Men hva med de som ikke er like gode eller like ivrige når lag må trekke seg?

Og det kan godt hende «Trine» også sitter uten tilbud fordi 2. laget til Skedsmo klarer seg ikke uten J14 sine hospitanter opp.

Jeg har sett de to siste dagene at flere lag ikke helt forstår regelen for hospitering, og hvordan kohortene fungerer. Det er altså ikke lov å hospitere opp for ei feks 2008-jente opp til 2007 – hvis hun ikke har hatt 48 timer etter siste økt for 2008, og hun kan ikke ha økt med de før det har gått 48 timer etter kampen.

Har NFF hatt for mye fokus på toppen?

Og det er mange av disse «Trinene». Jeg har pratet med flere foreldre, og de er frustrerte nå. Gjengangeren er at da NFF åpnet for toppfotballen så lider aldersbestemt for de rigide reglene. Ivrige gutter og jenter som prøver å være lojale mot sin moderklubb ender nå opp med å bytte klubb til en toppklubb. De hadde en god hverdag med spill i sin egen klubb og hospiterte med en større klubb. Nå kan de ikke hospitere, så da har man to valg:

  1. Bli i moderklubben og sannsynligvis ikke utvikle seg på samme måte. Man kan heller ikke hospitere oppover i egen klubb på grunn av de rigide reglene.
  2. Bytte klubb og for noen av de jeg snakker med så kan det ende med at de ikke blir nok spillere i den klubben.

Dette presset sette altså på unge ivrige fotballspillere med dagens regelverk. Det hadde ikke NFF tenkt på da de jobbet for å åpne toppfotballen.

Nå skal NFF også få mye ros hvordan de har stått på for bredden den siste tiden. Dessverre så hører ikke FHI, HDIR og myndighetene på de.

Hva er din opplevelse av dagens ordning?

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

– Vi er ikke ute av sumpa, men har tatt et fint steg i riktig retning

Fem millioner bak budsjett. Intensjonsavtale med Lørenskog. Det blåser rundt LSK Kvinner, og daglig leder Gunn Brennhaugen - Fem...

Fire romerikinger på G17-landslaget – To fra Ull/Kisa og to fra Lillestrøm

Romerike er igjen sterkt representert på 2007-kullet for Norge. Fire gutter er tatt ut av Bjørn Johansen på...

Viktige kvalifiseringskamper for G16 og G19

Denne uka er det fullt kjør med kvalifiseringer for G16 og G19 – til både interkrets og 1....

Lokalfotballen: En viktig bidragsyter til folkehelsen og samfunnet

Lokalfotballen er en viktig del av norsk kultur og samfunnsliv. Den bidrar til å fremme folkehelsen, sosial inkludering...