Ordene tilhører en leder i en større breddeklubb på Romerike. Klubbene føler at nok er nok, og myndighetene viser få tegn til å forstå hvordan en klubb drives. Nå håper klubbene på en bedre tiltakspakke.
– Økonomien er trang for å bruke et slikt uttrykk, og mye av grunnen er at vi i 2020 har mistet all inntekt på fotballfritidsordning, akademi, vårcup og vanlig kioskdrift. Har naturligvis også blitt mindre inn i spons, men ikke like ille som fryktet, selv om det er merkbart). I tillegg har vi hatt et slep grunnet rassituasjonen som var i seks måneder før corona førte til inntektstap og utgiftsøkning, sier Raymond Johansen i Gjelleråsen til lokalfotballen.
Gjelleråsen har tapt, eller mistet inntekter, for nesten to millioner i denne perioden.
– Det er flere ting som må på plass, først og fremst at myndighetene har forståelse hva klubbdrift faktisk innebærer. Det er ikke billettinntekter og cupavgifter vi lever av, så det å utelukke muligheten for å søke om tapt kioskinntekt er helt krise, fortsetter Johansen.
Må ha inn treningsavgiften
Litt nord for Gjelleråsen finner vi Nittedal, som er en litt mindre klubb en naboen, men veksten er god i daglig leder Øystein Nygårds klubb.
– Økonomien er ok. Det vil si så lenge majoriteten av medlemmene betaler treningsavgiften, sier Nygård, og han fortsetter: – Litt usikker på hvor mye av tapet staten skal ta for idrettslag, faktisk. Idrettslag er et samvirke og burde fungere deretter når ting blir vanskelig.
– Men, myndighetenes tiltak blir feil for de som er avhengige av store arrangement, og det et godt kioskslag kan gi. Vår kiosk er ikke veldig viktig for totaliteten, forklarer Nygård om myndighetenes tiltak til klubbene nå.
Myndighetenes tiltak fokuserer mye på arrangement og billettinntekter. Det er småsummer for mange, spesielt der det er akademier med ansatte trenere og for de som har store inntekter på kiosk.
Ordningene er innrettet som søknadsbaserte ordninger. Det gis kompensasjon for netto tapte billettinntekter eller deltakeravgifter ved avlysning eller stengning av kultur-, frivillighets- eller idrettsarrangement. Det gis også kompensasjon for eventuelle merutgifter i forbindelse med at et kultur-, frivillighets- eller idrettsarrangement avlyses, stenges eller utsettes.Tapte billettinntekter eller deltakeravgifter og merutgifter for arrangør må i den gjeldende perioden totalt ha utgjort minimum 25 000 kroner.
Det har for eksempel vært mye fokus på gratis, eller veldig billig cupdeltakelse, så mange av cupene der det er gratis påmelding faller ikke under dette tiltakene.
– Kan legge begrensninger på drift
– FFK har søkt på den første idrettspakka, men her er det på grunn av kriteriene ikke så mye vi kan søke på. Vi håper at fremtidige pakker åpner opp for flere søkekriterier. FFK kommer til å overleve denne pandemien, men får vi ikke noen tilførte midler for tapte inntekter vil vår økonomi svekkes betydelig og i verste fall legge begrensninger for framtidig drift, sier leder i FFK, Thore Næss om fremtiden til Fjellhamar.
Dette er sak to i Lokalfotballens fokus på utfordringene til de lokale klubbene. Tap av inntekter og færre sponsorer gir tap på ti-talls millioner for grasrota, og det kan gi store konsekvenser. Sak nummer tre kommer snart. Ta kontakt med oss på espen@lokalfotballen.blog eller på 45224573 hvis du har innspill, gode tiltak og gode aktiviteter eller rett og slett ønsker å si noe.