Det er tøffe tider for de lokale klubbene på Romerike. Økonomien er vanskelig, og støtten fra myndighetene treffer ikke de fleste av klubbene.
– Vi faller mellom to stoler i tiltakene, så vi må bruke av fjorårets overskudd, sier leder i Aurskog-Høland FK, Odd Arild Kongtorp.
Lokalfotballen har tatt en stor runde i de fleste lokale klubbene, og stemningen er ikke akkurat god. Flere frykter for fremtiden – hvis ikke myndighetene kommer med bedre løsninger.
– Tidlig i april så det ikke bra ut, men heldigvis så har Nes Kommune utdelt driftstilskudd to måneder tidligere enn vanlig. Nå er ikke dette all verden med tanke på at idrettslagene i Nes eier og drifter anleggene selv, men det er klart at det kommer veldig godt med i perioden vi er inne i. Nå kan vi kun søke om tapte billettinntekter, men vi håper selvsagt på at myndighetene forstår at drift av alle anleggene må inn i neste tiltakspakke, sier Tom Hagen i FUVO til Lokalfotballen.
Klubbene taper millioner av kroner
Lokalfotballen har spurt klubbene om hvor mye de har tapt i perioden, og det varierer selvfølgelig en god del – ut i fra størrelse og aktivitetet. Totalt er summen på nesten åtte millioner. Noen har tapt godt over en million kroner og andre har tapt 20 000kr til 40 000kr.
– Det er vanskelig å regne ut alt tap til nå, fordi vi må vente for å se når vi kommer i gang igjen. Men skal jeg tippe så er vi heldige hvis tapet er på cirka 200 000kr, sier Kongtorp.
Oppe på Øvre Romerike er også utfordringene store
– Økonomien er ok den, men kunne vært mye bedre. Vi taper leie på klubbhuset, kiosksalg og har tapt billettinntekter på håndball, cup, og byttesentralen som er en av våre aller største dugnader som skulle vært holdt, sier daglig leder i Kløfta, Steffen Nystrøm.
Han har gjort en runde for å se på de tapte inntektene, og summen er på cirka en million kroner.
Litt lenger nord på Øvre Romerike har Truls Skjevik i Hauerseter sitt strev med å få økonomien til å gå rundt, men er glad de har drevet bra i flere år.
– Økonomien er bra, fordi vi har vært flinke gjennom mange år . Vi har ikke sendt ut noen faktura til våre sponsorer enda, og er redd for at sponsorinntektene for 2020 blir 60-70% lavere enn i 2019. Vi mister dugnadsinntekter på over 60000kr. Det er ikke noe gunstig å bruke våre oppsparte midler, sier Skjevik til Lokalfotballen, og han tror de taper cirka 250 000kr i denne perioden.
I Hvam er ting mer positivt
– Økonomien er trygg. Vi har søkt på tapte inntekter fra Hvam Vårcup som skulle vært denne helgen. Håper å få inn en del vi har gått glipp av. Klubben overlever veldig fint. Flinke folk som har drevet nøkternt i mange år. Vi begynner opp trening på mandag, så det blir spennende. En stor fotballgruppe på nærmere 400 jenter og gutter gleder seg, sier Håkon Rolstad Nilsen i Hvam.
Tilbakemeldingene har vært mange, og flere av de Lokalfotballen har snakket med har tonet ned hva de mener om tiltakspakken til klubbene. VI kommer til å skrive to saker til om dette emnet, eller så hadde kun denne saken blitt veldig lang.
Ta kontakt med oss hvis du ønsker å komme med innspill, tanker, klare tall – og eventuelt hva slags løsninger myndighetene burde hatt for grasrota i norsk fotball. Telefon er 45224573 eller espen@lokalfotballen.blog.