AFSKs store fall

0
1719
Marius Antonsen skallet sammen med Hans Christian Bergsjø, og det blødde godt fra pannen (Foto: Espen Bråthen).

På midten av 60-tallet var Aurskog Romerikes beste fotballag da de nesten rykka opp til landets øverste divisjon i 1966. I 2019, 53 år senere, er AFSK på vei ned på nivå 7.

Lenge levde klubben på moroa på 60-tallet, men de fortsatte å levere bra i 2. divisjon og 3. divisjon på 80- og 90-tallet. Kulturen satt i veggene på Aurskog stadion på Trampen. Etter at veggene der ble revet, og blitt til barnehage, har det gått nedover og nedover for a-laget.

I 2012 holdt de plassen i 4. divisjon med nød og neppe, og slik var det før de rykka ned i 5. divisjon i 2014. Så langt ned har aldri Aurskog, eller sammenslåingen Aurskog/Finstadbru, vært i seriesystemet.

Voldsom pengebruk

En voldsom pengebruk over flere begynte å sette sine spor, og kanskje den siste spikeren i kista, ble banka inn da Bjørn Ivar Bergerud og Ronny Gresmo brukte cirka 500 000 i kjøregodtgjørelse på spillere og trenere. Et par mann fikk så mye så de måtte gå over på lønn fra klubben fordi summen oversteg den lovsatte makssummen.

Kjetil Henriksen har vondt og får ei skikkelig krampe (Foto: Espen Bråthen).

I 2016 tok de en god 2. plass, men klubben ble mer kjent for den grufulle taklingen til Ayoub Blomberg på Marius Kolstad. Den kommer med jevne mellomrom på Facebook.

Det gikk så langt at noen personer stod bak et lite kupp på årsmøtet til fotballen i AFSK i 2016. Bergerud var valgkomiteéns valg som ny styreleder, men det kom inn et benkeforslag som vant avstemmingen.

Bergerud og Gresmo forsvant etter hvert, men i følge budsjettet brukte AFSK nesten 300 000,- i kjøregodtgjørelse i 2017 også, før det ble kuttet ned til 180 000,- nå for 2019. I år går nok det meste til trenere i klubben, og det er helt innafor.

Når pengegriske spillere fant ut at de ikke skulle få mer penger så forsvant de en etter en – både leiesoldatene og lokale gutter.

Fokus på aldersbestemt fotball

Det nye styret fikk også trøbbel da opprinnelig valgte leder, Henning Ellingsen, trakk seg, og inn kom Sveinung Green. Fokuset ble mer på aldersbestemt fotball, og det har begynt å gro godt i de yngste avdelingene.

AFSK har lenge snakket om den gyldne 2005-årgangen, men ser man på det samarbeidet så er det relativt enkelt å finne ut at de fleste fra Aurskog spiller på 2. laget. Veldig gode Joel Aas forsvinner til LSK i vinter, så man vil ha en eller to spillere på et eventuelt 1. lag.

I disse dager er det dessverre store diskusjoner om fremtiden til det samarbeidslaget (AFSK og BSF (har også spillere fra Løken, Momoen og Hemnes). Skal de gå til Aurskog-Høland, som avtalen mellom AHFK, BSF og HIUL sier, eller skal AFSK starte et eget lag.

Ettersom AFSK har et middels juniorlag, og trakk G16-laget i vår, så kan det fort gå 4-5 år før man klarer å samle en større gjeng som skal bidra opp mot et a-lag.

En ivrig trenergjeng i AFSK sammen med kursinstruktør Roar Ness (Foto: Espen Bråthen)

Vil fotballakademiet overleve?

I vinter startet også klubben opp et fotballakademi. Det var jubel og god stemning da, men nå er situasjonen en annen. I de fleste kullene har antall deltakere gått drastisk ned. Vi håper for AFSKs del at de klarer å snu på det fremover, men akkurat nå ser det ut til det også kan rotes bort.

Likevel kan klubben klappe seg på skuldra når det gjelder de yngres. Det har aldri vært flere fotballspillere, både jenter og gutter, i barnefotballen. De fleste trenere har vært gjennom trenerkurs, og aktiviteten er høy.

Kanskje AFSK burde gjøre som Frogner. Der ga de klar beskjed om at a-laget kan seile sin egen sjø en periode, for å ha enda mer fokus på barne- og ungdomsfotballen.

Fordi jeg tror ikke Aurskog-Høland er så interesserte i AFSK akkurat nå. De hadde muligheten for sju år siden, men valgte å stå utenfor.

Disclaimer: Undertegnede har vært trener i aldersbestemt fotball i AFSK i seks år. Jeg startet opp trenerutdanningen med kretsen for de aldersbestemte. Jeg hadde også et møte i forkant av årsmøtet der jeg var enig i benkeforslaget til ny leder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.