Sophie skal legge skader og sykdom bak seg

0
1077
Malin Brenn og Sophie Roman Haug LSK Kvinner (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Etter å ha slått gjennom med et brak i fjor har årets sesong vært en liten nedtur for Sophie Roman Haug. Nå er hun frisk og skal skyte LSK Kvinner til flere gull.

Spisstalentet fra Kløfta, Sophie Roman Haug, gikk det tidlig gjetord om. Den energiske spissen herjet på sitt nivå, og hun spilte både for eldre lag og guttelag. Når hun var 16 år gikk turen til LSK Kvinner

– Jeg kom til LSK Kvinner allerede i 2015, da jeg var 16 år gammel, og satt en god del på benken de første sesongene. Istedenfor å stresse med dette brukte jeg tiden godt til å ta til meg masse læring fra de mer etablerte, og har etter dette jobbet meg sakte, men sikkert til mer spilletid, sier Roman Haug til Lokalfotballen.

Sophie Roman Hauge har scoret 43 mål på 77 kamper for LSK Kvinner. Her mot Grand banket hun inn tre mål (Foto: Bjørn Hytjanstorp).

I toppserien som 16-åring

Og resultatene har kommet. Allerede høsten i 2015 debuterte hun i toppserien mot Amazon Grimstad. Hun kom inn for Sherida Spitse (som spiller VM-semi i kveld) 15 minutter før slutt. I 2016 startet hun første hjemmekamp mot Røa, og den første scoringen kom mot Avaldsnes i juni.

I 2017 kom det første lille gjennombruddet for Haug. Det ble 23 kamper og 15 scoringer totalt, og blant annet et deilig hat-trick mot Vålerenga. Så slo hun virkelig ut i blomst i fjor. 22 scoringer på 27 kamper er imponerende. Det ble nok et seriegull, og hun scoret i cupfinalen som LSK Kvinner vant 4-0 over Sandviken.

– Først og fremst ønsker jeg å bli en så god fotballspiller som jeg kan, og når jeg senere ser tilbake på min tid som fotballspiller, vil jeg vite at jeg virkelig gjorde det jeg kunne for at dette skulle skje. I tillegg ønsker jeg jo som veldig mange andre å etablere meg på A-landslaget, samtidig som det hadde vært veldig morsomt å få prøvd seg i utlandet etter hvert, sier Haug om sin målsetting i fotballivet.

Hun får de beste skussmål fra sin trener, Hege Riise.

– Hun har en indre motivasjon, pluss en familie som hjelper og backer opp- uten å legge press. Sophie har vært, og er, tålmodig i treningsarbeidet sitt. Hun blir en sterk spiss, som det er ganske få av, og ved å dyrke sine sterke sider tror jeg hun når langt, sier Riise til Lokalfotballen

Lagbilde for LSK Kvinner i 2019 (Foto: LSK Kvinner)

Uheldig med skader og sykdom

I 2019 har det derimot gått tyngre for Kløfta-jenta. Skader og sykdom har satt henne tilbake.

– Sesongen 2019 har så langt vært preget av mye skader. Fikk tidlig i oppkjøringen påvist at jeg hadde forstadiet til tretthetsbrudd under foten, og måtte som resultat av dette være ute i mange uker. I tillegg har jeg i etterkant av dette fått litt mindre oppfølgingsskader, samt sykdom som har satt meg ut av spill. Nå håper jeg å kunne legge både skader og sykdom bak meg og fokusere for fullt på fotballen, forklarer en kampklar Haug.

LSK Kvinner har foran denne sesongen hentet inn flere gode spillere, men nå i sommer forsvant også de to viktigste spilleren Guro Reiten og Ingrid Syrstad Engen.

– Guro og Ingrid er to kjempegode fotballspillere, men utskiftninger er en del av gamet. Jeg tror Hege har lagt en plan for hvordan vi skal løse det, både med de spillerne vi allerede har og sannsynligvis med noen nye også.

Startet opp i Kløfta

Roman Haug vil selvfølgelig få sine muligheter denne høstsesongen, og det blir spennende å følge hvordan hun håndterer den lille nedturen. Sannsynligvis hennes første nedtur i en strålende fotballkarriere til nå.

En fotballkarriere som startet i Kløfta. Hun herjet blant jevnaldrende og måkte inn mål. Går man tilbake og leser statistikken er det en fascinerende lesing. Sammen med Roman Haug finner man også hennes lagkamerat i LSK Kvinner Emilie Woldvik i troppene i de alderbestemte kampene for jenter og gutter.

Guro Reiten og Sophie Roman Haug mot Jiangsu Suning på Finstad stadion 8. august 2017. Et godt eksempel på LSK Kvinner sitt samarbeid med lokale klubber (Foto: Bjørn Hytjanstorp).

«Roy sørget for både varierte og morsomme treninger, som var med på å øke treningsgleden og iveren»

Tre landslagsspillere på samme lag

I 2013 inngikk Kløfta og Ull/Kisa et samarbeid, og laget het Kløfta +. De vant serien sin enkelt i både 2013 og 2014. Her kommer det også inn et annet velkjent navn. Malin Brenn, som er fra Jessheim, spilte sammen med Roman Haug og Woldvik. Alle tre er nå i LSK Kvinner, og man kan trygt si at det samarbeidet var en suksess. Alle tre jentene har også spilt flere aldersbesteme landskamper sammen.

Vi kan også plusse på Naomi Griffin som spilte på Kløfta +. Hun er nå i Fart, og har også aldersmbestemt landskamper. En gylden årgang – rett og slett.

– Jeg har veldig mange gode fotballminner fra min tid i Kløfta og KK (Kløfta/Kisa red anm), og jeg er veldig takknemlig for tiden min der. Vi hadde et veldig godt lag og en veldig fin gjeng der jeg fikk muligheten til å utvikle meg som fotballspiller. Samtidig hadde jeg en veldig flink trener i Kløfta, Roy Pettersen, som var treneren min de første årene jeg spilte. Han sørget for både varierte og morsomme treninger, som var med på å øke treningsgleden og iveren.

Malin Brenn og Sophie Roman Haug LSK Kvinner (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Fikk prøve seg mot gutta

– I tillegg har jeg hatt tilbudet med å spille med gutter, og det var spesielt en trener her som hadde stor påvirkning i forhold til min utvikling. Han heter Boye Syvertsen, og han ordnet blant annet slik at jeg fikk trene og spille med juniorguttene på Kløfta (den gangen både eldre og større enn meg). Dette gjorde at jeg virkelig måtte jobbe med tempoet og fysikken, forklarer Sophie om barne- og ungdomstiden på fotballen.

Hva syns du om satsingen på jentefotball på Romerike?

– Jeg syntes det virker som om satsingen på Romerike er bra. Jeg ser blant annet i Kløfta hvor de nå klarer å stille jentelag i nesten alle klasser, og hele tiden jobber for å bedre tilbudene. Jeg synes også det er veldig morsomt og spennende med satsningen på damelag hos Ull Kisa i 2. divisjon nå. Likevel savner jeg en utviklingsarena/mellomstasjon i 1. divisjon opp til Toppserien, men satser på og tror at dette vil komme med tiden. Et annet positivt område er at LSK Kvinner har ansatt en spillerutvikler, Tom Arne Stormo, som er ute i kvinneklubbene på Romerike og samarbeider med trenerne der, svarer en entusiastisk Haug.

Veien tilbake til Norges-toppen starter 3. august for Sophie. Da er det første kamp etter en lang mesterskapspause. Serietoer Klepp kommer på besøk til en veldig viktig kamp.

Sophie Roman Haug mottar Tom Lund-stipendet fra Geir Frigård (Foto: Espen Bråthen).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.