– Spillere på Romerike sier de elsker fotballen vi spiller

0
1068

Årets store overraskelse i 4. divisjon er Sørumsand. Med sitt posisjon-spill har de spilt ut flere lag, og trener Per Einar Gjelsvik mener det er enkle svar på framgangen.

Foran sesongen ble Sørumsand dømt nord og ned av mange i den lokale fotballen på Romerike. De mistet flere viktige spillere til andre klubber, og de tok opp mange juniorspillere for å fylle opp stallen. Nå har noen av juniorspillerne tatt store steg, og Sørumsand er på en overraskende 5. plass – kun to poeng bak 3. plassen.

– Fakta er at vi har et helt nytt lag sammenlignet med 2018-sesongen. Kun fire spillere av de som spilte mye i 2018 er med oss nå. Ulike grunner til dette uten at jeg skal utdype dette nå. Mange var kritiske og lurte på hvordan dette skulle gå. Blant såkalte eksperter og forståsegpåere i lokalfotballen. Vet også at flere i spillergruppa var undrende og skeptiske til hvordan vi skulle håndtere sesongen, sier Per Einar Gjelsvik til Lokalfotballen.

Egzon Statovci jubler etter scoring for Sørumsand mot Skedsmo (Foto: Espen Bråthen)

«Eksperter» hadde ikke trua

53-åringen har trent aldersbestemte lag i Sørumsand, før han tok steget opp som a-lagstrener. De tre foregående årene trente han G16 og G19 i SIF, og flere av gutta er med han nå på a-laget. I vinter fikk de skader på Tobias Stokkebryn Jensen og Vegard Servold, så troppen så veldig tynn ut.

– Vinteren var ok, med gode treninger og variabelt oppmøte som det er i 4.div. Uansett tapte vi kun en treningskamp i hele vinter uten at det så ut til å endre holdning hos noen «eksperter». Vi hadde en rimelig tynn spillerstall, pluss et par skader, uten at vi lagde helsider av det i Indre av den grunn. Det viktigste for meg var at spillerne var nysgjerrige og lærevillige, forklarer Gjelsvik videre.

Per Einar Gjelsvik har fått dreisen på Sørumsand. Rødtrøyene er oppe på en sterk 5. plass (Foto: Espen Bråthen).

Et viktig verktøy for Gjelsvik har vært videoanalyse.

– Vi benyttet videoanalyse i hele vinter, noe som utvilsomt er nyttig for å forstå og lære av egne feil. Skulle gjerne ha fortsatt med dette etter at sesongen startet også, men når brøytekantene er borte samt at vi ikke har noen som kan ta den dedikerte oppgaven med filming blir det vanskelig.

Posisjonsspill og Barcelona

Gjelsvik har de siste årene dykket grundig inn i posisjon-spill. Mye av idéene og tankene kommer fra Barcelona, og han har vært på flere gode kurs som har blitt holdt av Barcelona-ansatte. Han er eneste nordmann som har deltatt på TOVO academy T1 Training course i Barcelona.

– Det er ikke mulig for meg å forklare i et par setninger hva dette er. Det jeg er mest fornøyd med er å se hvor langt vi har kommet kun på noen få måneder og at spillerne ser ut til å forstå mer og mer av hva dette handler om. I motsetning til en del andre lag i norsk fotball ønsker jeg at mine lag skal være komfortable med å ha ballen. Vi ønsker å dominere kampen og skape målsjanser ved å ha ballen i laget. Når vi har ballen i laget er spillerne plassert i utgangsposisjoner som åpner pasningslinjer. Når vi ikke har ballen i laget må alle løpe, forklarer Gjelsvik om posisjonsspillet til Sørumsand.

Andre spillere elsker fotballen vi spiller

Sørumsand har faktisk negativ målforskjell, etter et par store tap denne sesongen, og man har vært usikre om SIF vil falle sammen snart. Det har ennå ikke skjedd.

– Det som er interessant å observere er at mange kaller fotballen vi spiller for «fin fotball». Flere spillere på andre lag i 4.divisjon sier at de elsker den fotballen vi spiller. Men de spiller andre steder. Mange fortalte meg før sesongen at dette ikke var mulig å få til med seniorspillere. Dette er bare tøv. For meg er dette den eneste måten å spille fotball på. Folk må gjerne kritisere eller komme med negative kommentarer, selv vil jeg aldri kritisere hvordan noen andre spiller. Jeg registrerer jo hvordan våre motstandere spiller i 4.divisjon, og har ikke noe som helst behov for å komme med negative kommentarer til spillestil, forteller en ivrig Gjelsvik Det er lett å se at han virkelig brenner for fotballen.

«Det folk ikke forstår er at posisjonsspill handler om best mulig utnyttelse av tid og rom og ikke behandling av ball»

Hvis noen vil lese mer om hva posisjonsspill er kan de lese artikkelen som ble publisert av Trenerforeningen i vinter.

Even Melby og Jonas Nielsen jubler etter scoring. Ungguttene har imponert denne sesongen (Foto: Espen Bråthen).

Flere av de unge spillerne har slått til – hvorfor det?

– Det er det enkelt å svare på. De har fått masse spilletid. Dette sa jeg også før sesongen da du lurte på hvem av de unge som ville ta størst steg. Nemlig de som får spille mest. I motsetning til mange andre klubber, får vi «nye» spillere hver måned. De unge spillerne utvikler seg nemlig hele tiden i takt med mestring og opplevelser. Det har vært fantastisk gøy og se og gjør meg optimistisk med tanke på fremtiden. Så skal det også nevnes at vi har hatt kontinuitet på spillerutviklingen. Flere av spillerne har hatt samme trener siden de begynte med fotball.

I noen av kampene har dere møtt høyt press og fått bakoversveis – hvorfor endrer dere ikke spillestil?

– For det første er det ikke på grunn av høyt press at vi har tapt en eneste kamp. Og hvis jeg skal endre spillestil på bakgrunn av noe en motstander gjør kan jeg like gjerne slutte med hele greia. Ja, noen lag har forsøkt å låse av våre igangsettinger og vi har vært naive i valgene våre der og da. Men jeg har ennå ikke møtt et eneste lag i 4.divisjon som har presset høyt.

Alt har ikke bare vært fryd og gammen for Per Einar Gjelsvik og Sørumsand. Her er trenerkollega Roy Arne Berg i EIF som tok luven av SIF (Foto: Espen Bråthen).

Skummelt gode på sikt

Nå skal Sørumsand ut i det som kanskje blir en tøff høst. De fleste lagene veit mer hvordan SIF spiller, og det vil nok bli tatt mer hensyn til de rødes spillestil. «PEG» mener gutta hans blir skummelt gode i høst.

-Vi gleder oss til høstsesongen. Jeg har stor tro på at vi vil fortsette utviklingen og forståelsen av denne måten å spille fotball på. Det er ikke alltid slik at du får poengene med deg som du synes du fortjener i enkeltkamper. Men vi kommer til å bli skummelt gode å sikt, hvis vi får jobbe videre med dette.

Tidlig i vår smalt Gjelsvik ut en twittermelding at nå var døren stengt for nye spillere inn i Sørumsand, samtidig som han sparket litt mot noen av de andre 4. divisjonslagene. Nå har derimot Sørumsand fått inn to nye spillere.

– Vi har aldri vært på «jakt» etter spillere. Spillere som tar kontakt med oss får alltid en fair mulighet, så vurdere vi om det er hensiktsmessig med en overgang. Tror noen kommer tilbake fra diverse greier. Vidar Øverland kommer tilbake etter å ha vært stasjonert på Rena i militæret. Håvard Gundersen kommer også tilbake etter noen måneder på Bali. Om noen forlater oss vet jeg faktisk ikke i skrivende stund, sier Gjelsvik.

Ny jobb i Langhus

For Gjelsvik blir det også ny jobb fra og med 1. august. Etter flere år i Asics skal fotballmannen inn i en heltidsstilling i Langhus. Der blir han sportslig leder, trenerutvikler og spillerutvikler.

– Størst fokus blir det nok på trenerutvikling og sørge for en tydelig retning i den sportslige planen, med posisjonsspill selvsagt. Jeg skal være en støttespiller og veileder for trenerne i klubben.

Vil det gå utover trenerjobben i Sørumsand?

– Ut denne sesongen vil det ikke ha noen betydning for SIF, svarer Gjelsvik raskt.

3. august er første kamp for Sørumsand etter ferien. Da møter de Raumnes & Årnes, som er en av flere lag som kjemper om NM-kvalik med Sørumsand. Da får vi se om Sørumsand blir skummelt gode i høst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.