Nå må pengebruken stoppe opp

1
2590

Etter omleggingen av seriesystemet i 2016 har pengebruken i lavere divisjoner eskalert igjen. Ryktene florerer om en stor økning av godtgjørelser til spillere.

I det glade 80-tall ble det brukt penger som fulle sjømenn. Spillere hadde 50’-60’, noe som er cirka 150 000 i 2019.

Nå er noe lignende i gang igjen. Lokalfotballen får tips og rykter hver eneste uke. Utfordringen er å bevise at det er slikt. Lokalfotballen har konkrete bevis i hva spillere har fortalt hva de tjener, men de ønsker ikke å få det skrevet om i en blogg. Vi skulle ønske at en spiller eller to kunne «stått fram» anonymt.

Det er fair at de ikke vil, men nå begynner det å ta av. Og slikt må stoppes snart.

Uryddige regnskap

Det å bevise pengebruken er vanskelig i klubbenes regnskap, fordi idrettslagene behøver ikke å spesifisere kjøregodtgjørelsen til spillerne. Jeg har fått sett flere regnskap og der er alt samlet under en post for all kjøregodgjørelse.

Kjøregodtgjørelse opp til 18 000,- er skattefritt, men etter det så må man skatte av det. Dette må selvfølgelig dokumenteres i kjøregodtgjøringslister. Her er det svikt i rutinene, eller kunnskapen, til klubbene. De siste årene har et par klubber gått på en smell, men det er mange flere av de der ute.

Eksterne «sponsorer» hjelper til

Den andre utfordringen er eksterne sponsorer som går inn og betaler hele eller deler av godtgjørelsen til spillerne. Nå skal ivrige folk med mye penger få lov til å bruke pengene sine på hva de vil, men de er med på å dra opp forventingene til hva middels 4. divisjonsspillere burde få for å spille fotball.

Noen spillere blir til og med ansatt i en bedrift, så de «jobber» på en pub, i en barnehage eller i en butikk. Det meste selvfølgelig er ulovlig.

En siste ting er at alt ikke betales ut via kjøregodtgjørelse og eksterne sponsorer, men også i form av gaver som fotballturer eller ferieturer. Alt for å unngå klubbens regnskap.

I 3. divisjon har et par av klubbene noen spillere på proffkontrakt. Det betyr at man minst må være ansatt i en 20%-stilling, og tjene minst 4000,-. Greit nok det, men at det er slik på nivå 5 i Norge er skremmende. Vi veit om flere spillere som har fra 8000,- til 11000,- i måneden.

Jeg har full forståelse at en klubb som Eidsvold Turn har signert flere spillere på proffkontrakt fordi de ønsker opprykk til 2. divisjon. Det gjør også at de kan få penger på spillersalg når de utvikler spillere. Thierry Dabove hadde ikke proffkontrakt og han hentet Raufoss gratis fordi han gikk fra amatør til proff i Raufoss.

Flere klubber har gått på en smell

Men at flere klubber bruker hundretusener i 4. divisjon her på Romerike er for meg en liten skandale. Det hentes inn spillere utenfra, og som oftest så forsvinner de med pengene etter kort tid. Lokale spillere blir nedprioritert, og på sikt kommer klubben til å slite. Det har vi flere eksempler på. Fjellhamar forsvant ned i 5. divisjon. AFSK gikk nesten dukken. Hauerseter gikk på en skikkelig smell, men fikk rydda opp litt (helt til de henta en haug spillere før årets sesong igjen). Skedsmo bruker masse penger, men kommer likevel til å slite med å rykke opp fra 4. divisjon.

Det går faktisk an å gjøre det bra uten å bruke masse penger. Se på Gjelleråsen, Aurskog-Høland og Blaker. Stort sett bare lokale gutter som skaper masse entusiasme rundt a-laget og klubben.

Nå må klubbene stikke fingrene i jorda. Den utviklingen vi ser nå med en stor økning av godtgjørelse og eksterne sponsorer må stoppe.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.