NFF Akershus satser på å utdanne 500 trenere

0
580

De siste årene har NFF Akershus lagt inn mye krefter på trenerutdannelse. I 2018 gjennomførte over 300 trenere grasrotkursene i regi av NFF.

-Vi ønsker å få minst 500 trenere gjennom de forskjellige delkursene fra oktober 2018 til ut 2019. Det er klart flest på grasrot del 1, og dessverre litt for få på del 3 og 4, sier trenerutvikler Tommy Olsen i NFF Akershus til Lokalfotballen.

Grasrotkurset er det første kurset trenere kan ta. Det er delt opp i fire, og man begynner med barnefotballen og så utvikler det seg videre. Har man tatt alle fire delene er man det man kaller C-trener. Neste steg i trenerkurstrappa er UEFA B.

Roar Ness diskuterer med AFSKs 13 på grasrot delkurs 3 (Foto: Espen Bråthen)

Kretsen ønsker flere delkurs 4

-Det er for få delkurs 3 og 4 som arrangeres. Etterspørselen er der ute, men vi har ikke fått nok klubber som kan arrangere de. Det vil være litt naturlig frafall fordi man går fra barnefotball til ungdomsfotball, men likevel syns vi man burde fortsette læringen og utviklingen, forklarer Olsen, om en av NFF Akershus’ sine utfordringer.

INFOBOKS OM GRASROT

Grasrot 1 – Barnefotballkurset
Grasrot 2 – Barnefotball
Grasrot 3 – Mot ungdom
Grasrot 4 – Ungdomsfotball  

Delkurs 1 – 3 gjennomføres nå med e-læring, noe som gir kortere tid samlet, men alle bruker tid til egenstudier i forbindelse med kurset. Delkurs 4 kommer med e-læring nå på våren i 2019. 

Kvalitetsklubber, klubber i prosess kvalitetsklubb og Telenor xtra klubber har mulighet å gjennomføre kursene lokalt hos seg selv for klubbens trenere. Det må utdannes en veileder av NFF Akershus som godkjennes for gjennomføring. NFF Akershus har som mål at minimum 7 klubber i kretsen skal i gang med disse kursene.  
Tommy Olsen (t.h) snakker om hva som var bra på treningsøkta foran lydhøre deltaker (Foto: Espen Bråthen)

-Vi ønsker minst åtte kurs hver av delkurs 3 og 4 i løpet av året. Vi har et mål om å ha minst 70% utdannede trenere i barnefotballen i løpet av året, og 90% i ungdomsfotballen, så dette må vi få på plass, sier Olsen. Klubbene er herved oppfordret til å ta tak.

NFF Akershus har nå 52% utdannede trenere i barnefotballen, og 83,7% i ungdomsfotballen.

Er det mulig at klubbene kan arrangere egne kurs, slik som på Aurskog?

-Ja, det er mulig. Det må være minst seks deltakere så vi kan få gode diskusjoner og gode økter. Man må ta kontakt med oss i kretsen, svarer Olsen.

Høy aktivitet på Aurskog

Lokalfotballen har besøkt Aursmoen kunstgress den siste uken der 13 trenere har gjennomført grasrot delkurs 3. Instruktør er hølendingen Roar Ness, og med stort engasjement utfordrer han AFSKs trenere i de tre kveldene kurset varer.

– Med flere skolerte trener får klubben en god tråd i læringen overfor barn, ungdom og seniorspillerne. Trygge trenere på feltet gir bedre motivasjon for alle og bygger under det å gi så mange spillere som mulig et fotballtilbud og en fotballopplevelse preget av mestring og trivsel gjennom både trening og kamp, samt deltakelse i sosiale og trygge lag – og klubbmiljøer. Klubben, og den enkelte trener, vil også få et bedre grunnlag til å vurdere betydningen av differensiert aktiviteter og hospitering mellom alderstrinnene, sier en entusiastisk Ness til Lokalfotballen.

Hva skal en trener kunne etter at kurset er ferdig?

-Etter gjennomgått kurs skal en kunne sette i gang og lede fornuftig og godt tilrettelagt fotballaktivitet som skaper mestring, utfordringer, trygghet og dermed trivsel og utvikling for alle. Dette vil gi gode forutsetninger for læring. Både på trening og i kamp, med laget, på årstrinnet og mellom årstrinn i klubben, forklarer Roar, som nå trener Aurskog-Høland FK i 4. divisjon. Han har i flere år trent barne- og ungdomslag pluss kretslag.

Jon Sigurd Utgårdsløkken (t.h) snakker med jentene etter økta som hadde fokus på førsteforsvarer (Foto: Espen Bråthen)

På Aursmoen er 13 mann i full gang med delkurs 3. Lokalfotballen tok en prat med Jon Sigurd Utgårdsløkken. En kuriosa er at Utgårdsløkken har hoppet tredje høyest i Norge i høyde.

-Jeg ser at jeg har gjort noen feil da jeg begynte som trener for seksåringer.  Hadde jeg tatt grasrot 1 før jeg starta med gutta, så er jeg sikker på at alt hadde blitt enda bedre. Disse kursene gir meg mer trygghet, og de gode diskusjonene er det beste med kurset, sier trener i AFSK, Jon Utgårdsløkken.

[os-widget path=»/espenbr%C3%A5then/har-du-trenerkurs»]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.