Kjære far og mor til barna og ungdommen som spiller på Norway Cup

0
2114
Bildet er kun en illustrasjon til saken. Bildet er fra Norway cup 2018 (Foto: Espen Bråthen)

KOMMENTAR: Norway Cup er årets høydepunkt for mange klubber i Norge, og det deltar mange lag fra Romerike i det som kaller seg selv for verdens største fotballturnering for barn og ungdom.

Men, kjære far og mor til barna og ungdommen som spiller der nå denne uka!

Hvorfor oppfører så mange av dere så totalt håpløst?

Jeg har vært på Ekebergsletta i to dager nå for å dekke de lokale lagene for lokalavisen Indre Akershus Blad. Det som skal være et stort høydepunkt for alle blir en nedtur for noen spillere.

Du, kjære far, som gikk (løp) og og ned på siden og ga «tilbakemeldinger» til din datter på 12 år – hvorfor fikk hun kjeft uansett hva hun gjorde? Hun kommer jo til å spille fotball maks et par år til. Man kunne se gråten i øynene hennes i varmen der laget tapte til slutt.

Du, kjære mor, som kjeftet inn sønnen din. Han var ikke mer enn 10-11 år. Tror du virkelig han blir bedre med at du viser foran så mange mennesker hva du syns om kampen hans?

Dere, kjære fedre, som stod og baksnakket treneren til gutta deres. Han var så håpløs. Og han var altfor snill. Kunne ikke fotball. Tror dere to virkelig at treneren blir bedre av at to «gretne gubber» sprer eder og galle. Dere er garantert høylytte i foreldregruppa, og jeg vedder en brus på at dere aldri har snakket med treneren om de tingene dere snakket om.

Snakk til disse foreldrene

Det som irriterer meg mest er at jeg ikke gikk bort til disse foreldrene. Fortalte de hvordan vi rundt ser og opplever måten de oppfører seg på. Det er garantert ikke bare jeg som har sett det. Her må også vi rundt tørre og snakke med de som ikke klarer å oppføre seg. Gjør ikke vi det, så kommer de i hvert fall ikke til å endre seg.

Det verste vi har i fotballen er foreldre. For å sette det på spissen. De fleste krangler og bråket i små og store klubber går ofte på foreldre som må håndteres. Jeg har vært trener og ledet/bidratt i sportslige utvalg i noen klubber, og det som tar altfor mye tid er denne foreldrehåndteringen. Og jeg ser, og hører, at den utfordringen øker.

Det er veldig bra at foreldrene engasjerer seg. Det er fortsatt mye bedre enn foreldre som gir blanke F i ungen sin og fotballen. Det er fortsatt dessverre altfor mange av de rundt oss også. Et sted så går grensen. Kan ikke foreldrene stole på treneren, og la hun/han jobbe med de det er «ansatt» for å gjøre. Er du misfornøyd med noe så ta en prat. Dialog løser det meste.

For ordens skyld så er det et stort antall superdyktige foreldrene rundt lagene også  – som trenere, lagledere, tilskuere og bidragsytere.

Og til slutt: Gi deg med å plage ungen din! Vi andre ser der det – vi må bare bli flinkere til å si ifra til deg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.