Nå venter det cupfest mellom Gjelleråsen og FUVO

0
678
Gjelleråsen og FUVO smeller sammen i kveldens cupkamp (Foto: Espen Bråthen).

Det er april. Serien har startet, men likevel er det en cupkamp som er den store kampen på Romerike nå. Gjelleråsen får besøk av FUVO.

Gjelleråsen og FUVO «byttet» divisjon i fjor. Gjelleråsen gikk opp til 3. divisjon, og FUVO gikk til 4. divisjon. Nå smeller lagene sammen i det som sannsynligvis blir et strålende «lokaloppgjør». Gjelleråsen skal vise at de er bedre enn FUVO etter opprykket, og FUVO skal bevise at fjorårets nedrykk var en miss.

Lagene har møttes en gang i serien, og det var tilbake i 2010. FUVO vant den ene 2-0 og det ble 0-0 på Opakermoen på høsten. Dagens FUVO-trener Ørjan Heiberg spilte de to kampene for FUVO.

Bent Inge Johnsen kjører 4-3-3 mot FUVO (Foto: Espen Bråthen).

 

Styrker og svakheter hos Gjelleråsen:

I mitt hode akkurat nå så er Gjelleråsen en liten favoritt. De har en mer stabil tropp som kjenner hverandre bedre. Spillidéen er så innarbeidet, så de veit nesten hva alle de andre gjør samtidig. Men, det kan også være en svakhet fordi det er for godt innarbeidet, og vanskelig å løsrive seg fra systemet.

GIF spiller sitt vanlige 4-3-3-systemer, som Bent Inge Johnsen har tatt med seg fra RBK og Bodø-Glimt-tiden sin. I enkelthetens navn er det et par prinsipper. Marius Pande ligger dypt i sin midtbanerolle, og de skyver indreløperne veldig høyt opp i banen. Ikke for høyt, fordi de ønsker i gi ballen i rommet foran indreløperne. Deretter ønsker de å skape to mot en enten sentralt sammen med en spiss eller en av vingene. Spesielt Joakim Hjelkerud og Jonas Mathisen er morsomme å følge når de har dagen. Back på ballside er også veldig opptatt av å komme fremover – noe som etterlater store rom hvis man får brudd i mot. Pande sin oppgave da er å dekke det rommet defensivt.

Gjelleråsen bruker ofte midtstopper Thomas Normann i oppspillsfasen. Han er ikke den raskeste på bakken, men i hodet er han en av de raskeste. GIF er veldig opptatt av å spille seg gjennom ledd og skape overtall. Slik fotball egentlig skal spilles, og som de fleste dermed er opptatt av.

Gjelleråsen er også meget gode på dødballer. Joakim Hjelkerud har en strålende høyrefot, og han står bak mange scoringer for Gjelleråsen de to siste årene. De har et par fine varianter, men de får FUVO finne ut av selv.

Bakrom til Brenna?

Utfordringene til GIF er nettopp bakrom. De har ikke verdens raskeste forsvar, så det høres ut til at Kim Brenna kan få det moro hvis GIF stuper i angrep. Får FUVO bruddene kommer Brenna til å få flere målsjanser, og da veit vi alle at målene vil komme. Får FUVO bruddet må GIF ha kun et fokus, og det er gegenpressing som vår kjære Jürgen Klopp er opptatt av. Det å forstyrre FUVO i oppspillsfasen til Brenna er nøkkelen til seier – så enkelt, men så vanskelig. Det krever stor disiplin og trøkk i spillet.

Gjelleråsen blir også frustrerte når det butter litt. De har hatt suksess i to år, og da blir man godt vant.

Hjemmelaget må gå ut som de pleier – i 100. De må skape overtall der de skal skape overtall, for å finne rommene. FUVO slipper sjelden til store rom, så presisjon er nødvendig.

Gjelleråsens lag (4-3-3): Hauffen – Ryden, Normann, Lloyd, Berg – Hjelkerud, Pande, Eriksen – Måsø, Kaasa, Mathisen.

Styrker og svakheter hos FUVO

I en forhåndsomtale om FUVO så er det vanskelig, fordi Ørjan Heiberg alltid har noen skjulte kort i ermet. Kommer de ut med tre bak eller fire bak. Min anbefaling er fire bak mot Gjelleråsen fordi de står så høyt med kantene sine. Har man en back som dekker opp defensivt, og er villig til å gå fremover, så er vingene til Gjelleråsen nødt til å følge med mannen sin hjem og de blir liggende lavt. Med tre mann bak må vingbackene ned for å dekke vingene til Gjelleråsen, og faren for at man blir for lave er stor.

Med en fire bak kommer neste utfordring. Dekker Ørjan Hopen nok rom som en av to på midten. I en slik kamp så tror jeg det. Her ligger mye av nøkkelen til FUVO. Hopens forståelse og pasningsspill. Han kan tre gjennom Brenna uansett hvor på banen. Derfor tror jeg han spiller høyere i banen, som en hengende spiss. Nilsen kommer inn som en balanserende spiller på midten.

Ørjan Heiberg er klar for cupkamp mot Gjelleråsen (Foto: Espen Bråthen).

Presse høyt eller lavt?

I mitt hode burde FUVO storme i press på Gjelleråsen, og plukke bort Normann og Pande, og la Lloyd startet oppspillene i stedet for Normann. Det krever også naturligvis at lagdelene henger godt sammen. En mann borte i presset så er GIF så gode at de spiller av det presset.

Det blir enten eller for FUVO i kveld tipper jeg. Enten det høye presset, eller at de ligger veldig lavt for å frustrere hjemmelaget. Ligger man veldig lavt så får ikke Gjelleråsen indreløperne sine rettvendte mot mål, og det vil gå saktere. Da kan også FUVO kjøre kontringer med Brenna.

Utfordringen med å ligge lavt er omstillingen i hodet. Går man ut i 100, så mener jeg at spillere i breddefotballen er mer energiske og villige. Det er ikke mange som klarer å ligge lavt 4. divisjon og gjennomføre det i 90 minutter.

FUVOs lag (4-2-3-1): Thomsen – Myhre, Edøy Hanssen, Westerheim, Paulsen – Nordnes, Nilsen – Rzaev, Hopen, Finstad – Brenna

Mitt tips:

Gjelleråsen dunker i angrep. Jeg tror også at FUVO ønsker det. Det vil si en åpen kamp. Presisjon offensivt og trøkk defensivt blir det viktige. Indreløperne til GIF er nøkkelen for de. Brenna er nøkkelen for FUVO.

3-2 Kaasa, Mathisen og Pande for Gjelleråsen. Brenna og Finstad for FUVO.

Hva tror du resultatet blir?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.