Ønsker forbundene at fotball og håndball skal være helårsidretter for barn og ungdom?

0
869
Illustrasjonsbilde til kommentaren. Her jubler Lillestrøm J15 etter seier mot Kløfta (Foto: Espen Bråthen).

Kommentar: I disse dager kommer serieoppsettet for den aldersbestemt fotballen ut, og håndballen er langt fra ferdig ennå. Ønsker de to forbundene at barn skal drive med én idrett året rundt?

Man leser flere steder at Norges Idrettsforbund ønsker mest mulig allsidighet, og de ønsker å legge til rette for det. Da er det veldig synd at de to største forbundene, Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund jobber helt i mot den tanken.

Altfor tidlig seriestart

Nå kommer serieoppsettet for fotballen, og det er ikke bare starten av toppfotballen som starter altfor tidlig. J13 sin 1. divisjon har oppstart allerede 2. påskedag! Håndballen for det kullet er ikke ferdig før midten av april. Det er ett av mange slike eksempler.

J11 avslutter også håndballen etter at fotballen har startet serien. På høsten starter håndballen opp lenge før seriespillet i fotball er ferdig.

Nå er det ikke bare håndballen som drar sesongen lenger og lenger, men det er akkurat det samme med fotballen. Oppstart 2. påskedag og avslutning i midten av oktober. Og da har vi nesten to måneder ferie fra midten av juni til midten av august. Håndballen har lange pauser midt i sesongen, så jentene kan gå uten kamp i en måned.

Tøffe kår internt i klubbene

Hva driver forbundene med? Ønsker ikke NFF og NHF allsidighet? Fordi de utvider sesongen er det forbundene som kommer til å tvinge spillere til å velge idrett enda tidligere. Og dessverre så er ikke klubbene heller flinke nok på dette. Jeg opplever nesten «krig» internt i flere idrettslag. Heldigvis har håndball-trenerne og jeg god dialog i AFSK, men i klubben ellers er det lite samarbeid mellom de to gruppene.

På det norske håndballandslaget som tok sølv i VM for to år siden drev 85% av gutta med to idretter til de var 16 år. Mange av de har gått ut og sagt hvor viktig den allsidigheten har vært i utviklingen.

Nå må NFF og NHF våkne. Jenter og gutter fra 6 år og opp til 14-15 år kan fint drive med de to idrettene – vi må bare være bedre til å samarbeide både på klubb- og forbundsnivå.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.