Lokalfotballens forslag til ny seriestruktur

1
1571

Foran denne sesongen ble seriesystemet endret dramatisk. Halve fotball-Norge rykket ned, og de ga OBOS-problemet med fire nedrykk til grasrota og 3. divisjon. Her er mitt forslag til et nytt seriesystem.

I 2017 har vi følgende seriesystem: Eliteserien, OBOS, 2. divisjon (To avdelinger), 3. divisjon (seks avdelinger) og 4. divisjon (24 avdelinger). For ES og OBOS har det blitt bedre, men for breddefotballen har det blitt tilnærmet krise.

For mange lag rykker ned fra 3. divisjon

Fordi: I 3. divisjon er det fire lag fra hver avdeling som rykker ned, og med 24 lag ned kommer nivået i neste sesong til å bli en god del svakere. Mange av nedrykkslagene vil være en god del bedre enn flere av de 24 lagene som rykker opp fra 4. divisjon. Det blir også umulig for mange lag å tenke langsiktig med så mange nedrykk i en divisjon – akkurat slik lagene i OBOS merket det. Men der klarte toppfotballen å «slå» breddefotballen på Fotballtinget.

  1. lagene er en utfordring

Del to av utfordringen er alle 2. lagene. Og det gjelder spesielt 2. lagene til ES- og OBOS-klubbene. Det at det kommer proffer som skal spille i breddeseriene 3. divisjon og 4. divisjon er rett og slett helt feil. Lagene varerier også veldig mye i troppene sine, og man har sett alt fra G16-lag til 8-9 proffer i kamper. Slik skal det ikke være.

Burde proffer fra eliteserien og OBOS få spille i breddeseriene 3. divisjon og 4. divisjon? (Foto: Espen Bråthen).

Slik dagens reglement er så er det innenfor det, men da sier det seg sjøl at det er reglementet det er noe galt med. Det at 2. lag skal påvirke opprykk og nedrykk slik de gjør i dagens seriesystem er en liten skandale.

Her er mitt forslag:

2. lagene til ES og OBOS skal spille i egne serier. Kall de gjerne Eliteserien 2 og OBOS 2. Klubbene i eliteserien bryr seg veldig fint lite om G19 nasjonal, og da passer det perfekt med en egen serie for de nest beste. Da kan de største talentene til toppklubbene møte hverandre sammen, og mot, gode toppspillere.

2. divisjon vil da bli tom for 2. lag, og det samme med 3. divisjon. Det vil bli en mer forutsigbar serie. Gevinsten kan også være at store talenter velger å bli sin moderklubb litt lenger fordi de får spille på et litt høyere nivå.

Michael Lindviksmoen har valgt å bli i Gjelleråsen. Nå kan det bli 3. divisjon i moderklubben for den unge midtbanespilleren (Foto: Espen Bråthen).

Viktig med riktig fokus i 2. lagsseriene

Det vil si to 2. lag fra 2. divisjon. 15 2. lag fra 3. divisjon. 15 2. lag fra 4. divisjon. Totalt 32 2. lag i ES og OBOS. De følger da vanlig serie for 1. lagene, og kampene spilles samme dag eller før/etter. Hva som er best der må de klubbene ta en dialog om, sammen med Norsk Toppfotball. Fokuset må være at dette er den beste utviklingsarenaen for klubbens unge spillere. OBOS, eller en annen sponsor, må også bidra med en skikkelig god premier til serievinnerne.

For enkeltheten flytter vi Moss og Stjørdals-Blink opp i 2. divisjon. Da har vi 17 plasser i 3. divisjon som vi fyller opp med lag fra 4. divisjon.

I 4. divisjon er det totalt 332 lag fordelt på 24 avdelinger. Målet her er å kutte ned på antall avdelinger, slik at vi får maks tre nedrykk fra 3. divisjon. Det vil si 18 lag ned, og da må vi ha 18 4. divisjoner.

Idéelt med kun to ned fra 3. divisjon

Idéelt skulle man hatt to lag ned fra hver av 3. divisjonsavdelingene, men da må vi ned i 12 4. divisjoner. Det vil si at vi må slå sammen kretser, og det er ingen enkel jobb. En annet forslag hadde vært at i de 18 avdelingene rykker de 12 beste lagene med best poengsnitt hadde rykket opp. Mitt syn er at vinner man serien så skal man uansett rykke opp.

Stramme inn 2.lag-reglement

Punkt to som er viktig for 4. divisjon er at vi nå ser at forskjellen mellom 3. divisjon og 4. divisjon blir altfor stor. Det må bli færre lag slik at den serien også spisses. I 4. divisjon er det lov med 2. lag som har klubber i 2.- og 3. divisjon. Forskjellen blir ikke så stor som når proffer fra ES kommer ned og spiller.

Det skal likevel strammes til for de 2. lagene (2. divisjon- og 3. divisjonsspillere) med følgende regelendringer:

  • Maks tre spillere over 23 år
  • Spillere kan ikke ha spilt mer enn 1/3 av kampene på 1. laget

Da vil man få fokus på spillerutvikling, og slippe til de unge spillerne. Da kan heller ikke klubber snu hele laget sitt hvis de skal redde 2. lagsplassen på høsten.

Regelendringer for 2. lag på lavere nivå (I dag kan lag i 4. divisjon stille med fem mann som startet forrige a-kamp i en b-kamp i for eksempel 8. divisjon. Slik går det ikke an å ha det)

  • Maks fem bytter i 4. divisjon og ned til 9. divisjon. Kun de som var innbyttere kan spille 2. lagsfotball.

Overgangen opprykk/nedrykk OBOS vs 2. divisjon sine 2. lag

  • Alle lag som rykker opp med førstelaget til OBOS får automatisk plass i OBOS 2
  • De lagene som rykker ned til 2. divisjon får plass i 4. divisjon med sitt 2. lag. Det blir da et ekstra nedrykk fra 4. divisjon i den avdelingen. Kretsene bestemmer antall nedrykk fra 4. divisjon, men optimalt er at to lag går direkte ned – pluss antall lag som rykker ned fra 3. divisjon i sin krets.

Altfor lite gjennomtenkt forslag

Dette forslaget er ikke langt unna det Bjarne Berntsen og hans utvalg presenterte på fotballtinget i år. Dessverre så forhastet klubbene seg da forslaget fra Troms kom, slik det er i dag. Det var lite gjennomtenkt, og de brukte altfor kort tid på avgjørelsen på tinget. Det var en veldig uprofesjonell håndtering.

Med dette forslaget vil man slippe proffene i seriesystemet, og man kan ikke gjøre så store endringer på sitt 2. lag nedover i systemet. Det vil bli enklere å tenke mer langsiktig i 3. divisjon, og forskjellen ned til 4. divisjon vil ikke bli så stor. Det blir et mer homogent seriesystem – rett og slett.

Hva er din mening?

Vi tok en uhøytidelig undersøkelse på Twitter, og der er det klar tale.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.