Hva i alle dager skjer med fotballen?

0
1399

Neymar for 2,2 milliarder norske kroner. Seriøst? Michael Keane for 300 millioner. Det er enda sjukere. Nå er toppfotballen på ville veier.

KOMMENTAR: Jeg kjenner jeg blir oppgitt. Nesten forbanna.

Jeg har i alle mine ungdomsår forgudet europeisk toppfotball. Liverpool, Juventus, Dortmund og Barcelona. Lagene jeg har visst alt om. Sett de live. Brukt penger på masse rart.

Interessen forsvant mer og mer. Årsaken var alle pengene. Det er ikke fotballklubber lenger. Det er bedrifter. Manchester United er ingenting annet enn en bedrift. De var de første som satte i gang med dette sirkuset som det nå er. Vanvittige summer brukte de på spillere tidlig. Og de kjører fortsatt på. Sju (7!!) milliarder har de brukt de fire siste årene på spillere. Sjukehus.

Begeret rant helt over for meg da Paul Pogba ble kjøpt for en milliard i fjor. Gonzalo Higuain for 800 millioner.

Se på for eksempel arbeidsledighet blant unge i Storbritannia og Italia. Den er skyhøy. Likevel går unge fotballspillere rundt med astronomiske lønninger. Man kan følge de på sosiale medier, og man ser 20-åringer med bilflåter, store båter og hus større enn flyplasser.

Keane til 300 millioner

Men likevel er det dette året som viser at den internasjonale fotballen har gått over alle støvleskaft. Michael Keane for 300 millioner. Virkelig? En under middels fotballspiller koster nesten det samme som Mats Hummels og N’Golo Kante gjorde i fjor. Det er også null markedsverdi i en slik grå spiller. Kyle Walker til 500 millioner. Høyrebacken har aldri slått et godt innlegg.

Neymar til 2,2 milliarder er bare tull. Eieren av PSG som er fra en av verdens mest korrupte land skal altså betale Neymar 3 milliarder for å bli ambassadør for det like korrupte verdensmesterskapet i fotball om fem år. 2,2 millarder av de måtte Neymar betale for å komme ut av kontrakten med Barcelona. 300 millioner tjener Neymar i lønn denne sesongen. 840 000 kroner hver dag.

Og mange sier at disse overgangssummene henter vi igjen i draktsalg. Nei, man gjør ikke det. Det er draktleverandøren som tjener på draktsalg, og så får klubbene noen få prosenter av den summen.

Tullinger som vi som betaler

Og det verste av alt. Det sitter tullinger, slik jeg var, som betaler en del av denne moroa. Vi kjøper effekter. Betaler i dyre dommer for TV-tilgang til kampene. Reiser dit på turer og bruker bøttevis av penger. Vi kan takke oss selv for det vanviddet. Fotball har blitt som wrestling det nå – bare show og kun fokus på penger. Se på Mayweather – McGregor – en stor såpeopera. Dette ødelegger idretten – idretten som jeg har vokst opp med og elsket.

Det er mulig jeg er litt gammeldags, men nå får det være nok!

Nei, takke meg til lokalfotballen. Frivillighet. Dugnad. Gode vafler. Hyggelige folk. Vi sees på en kamp i området.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.