– Jeg må da kunne tippe på eget lag

0
739

Det er en setning jeg har hørt ofte. Jeg har konfrontert flere spillere, ledere og folk i støtteapparat rundt klubbene i breddefotballen på Romerike om det å tippe på eget lag. Og svarene jeg får er ofte kunnskapsløse.

Første gang publisert i 2016, men passer bra nå i seriestarten for å friske opp denne kunnskapen-

Jeg har gått igjennom mange odds- og bettingforumer, og kunnskapen om det å spille på eget lag er merkverdig lav. Heldigvis er det noen innom forumene som kan fortelle folk hva som er riktig og galt.

Kan vi stole på at alt går riktig for seg?

Jeg opplever dette underveis i kamper som jeg er på. En kamp var med på de fleste bettingselskapers liste over spillbare kamper. En kameratgjeng sitter og prater høylytt om bettingen de har gjort. Han ene roper til en av spillerne at hold det til uavgjort nå så deler vi pengene. Kanskje en uskyldig spøk, men det setter min kjære lokalfotball i feil fokus. Skal vi som tilskuere kunne stole på at kampen går som den skal – uten at noen spiller på tap eller seier for eget lag?

Jeg har tatt opp problematikken flere steder. Og svarene jeg får er ofte kunnskapsløse.

Hva er galt med å tippe på eget lag? – Hadde jeg spilt på tap hadde det vært feil.

– Det er ikke lov, er Joachim Malterud i Lotteri- og stiftelsestilsynets klare svar.

Malterud startet i januar 2016 i Lotteritilsynets nyopprettede nasjonale enhet, sammen med Henrik Nordal. De skal kartlegge, forebygge og motarbeide manipulering av idrettsresultat. Kampfiksingsenheten er sentral i arbeidet mot kampfiksing.

– Vi er en koordinerende enhet, og vi skal jobbe med å informere om det du har fokus på nå. Vi har tett samarbeid med idretten, og vi har en positiv fremoverlent holdning. Kampfiksing skal vekk, og vi skal bruke kreftene sammen på best mulig måte, sier Malterud til Lokalfotballen, og han presiserer: – bare husk at det å spille på egne kamper ikke er det samme som kampfiksing. Men å spille på egne kamper åpner for sårbarheter for kampfiksing og derfor er disse reglene ment å være gode skjermingsbestemmelser.

I idrettens lovverk står dette om å spille på egen kamp veldig tydelig. Fra og med februar har Norges Idrettsforbund lagt inn et tillegg i lovverket:

§ 11-20-3.Straffbelagte handlinger/unnlatelser

(1) Følgende handlinger/unnlatelser kan straffes etter dette kapittelet:

a)            Å delta i pengespill relatert til en konkurranse der vedkommende deltar.


Hva som menes med «vedkommende som deltar» er spesifisert her:

§ 11-3.Virkeområde for straffebestemmelsene

(1) Straffebestemmelsene gjelder for

a)            organisasjonsledd og medlem av idrettslag,

b)           utøver som deltar på idrettsarrangement, trening eller annen idrettslig aktivitet organisert av et organisasjonsledd innen NIF,

c)            utøver som representerer organisasjonsledd på konkurranser eller organisert trening,

d)           trener, leder, funksjonær, helsepersonell eller annen person som i sammenheng med idrettsaktivitet bistår utøver eller organisasjonsledd, eller på annen måte deltar i den idrettslige aktivitet,

e)           utøver eller annen person som overfor organisasjonsledd har forpliktet seg til å følge straffebestemmelsene.

– Det står tydelig i idrettens lover at det å spille på egne kamper ikke er lov. Men, vi i Lotteritilsynet er verken idretten eller politiet. Vi har en egeninteresse av det holdningsskapende arbeidet. Idretten har ansvaret, sier Malterud.

Publikum skal ha tillit

Jeg tok en telefon til jurist Emil Waters i Norges Fotballforbund. Han er også klinkende klar på hva som er lov og ikke lov.

– Det er ikke lov å spille på egne kamper uansett resultat. Både kampreglementet og breddereglementet er klare på det. Dette er også et av punktene i NFFs standardkontrakt som mange spillere nedover i divisjonene har inngått med sine klubber. Publikum skal ha tillit til at fotballkamper i Norge spilles på redelig vis og at de som deltar til enhver tid gjør sitt beste for sitt lag, sier Waters.

Jeg syns at reglementet ikke er konkret nok. Hva om et styremedlem tipper på eget lag?

Bestemmelsene i kampreglementet og breddereglementet sier at en klubbs spillere, ledere, trenere, støtteapparat og ansatte ikke kan delta i veddemål om resultatet eller enkelthendelser i kamp en selv har innflytelse over. Hvor grensen skal trekkes må det bli opp til domsutvalgene i NFF å avgjøre. Men er man usikker på om en har lov til å plassere veddemål så bør en la være, forklarer Waters.

Kan vi stole på alle spillere, dommere, ledere og andre rundt lagene at de ikke påvirker resultatet? Bildet er kun en illustrasjon. Bildet er fra Fu/Vo mot Flisa i 2016.
Kan vi stole på alle spillere, dommere, ledere og andre rundt lagene at de ikke påvirker resultatet? Bildet er kun en illustrasjon. Bildet er fra FUVO mot Flisa i 2016. (Foto: Espen Bråthen)
NFF har i noen år hatt mest fokus på kampfiksing på toppnivå. Derfor lurer jeg på hva NFF gjør for at breddefotballen får nok informasjon ut til klubber og spillere.

Skape tillit

Fotballforbundet har valgt å behandle reglene om hvilke kamper en kan spille på sammen med en beskrivelse av kampfiksingsproblematikken. Ikke fordi de mener det er det samme, men fordi temaene er tilknyttet hverandre på to måter:

– Det handler om å forhindre at de som deltar i norske fotballkamper som følge av plassering av veddemål har interesser som strider mot lagets egne interesser.

– Publikum skal ha tillit til at fotballkamper i Norge spilles på redelig vis og at de som deltar til enhver tid gjør sitt beste for sitt lag.

– Vi ønsker å forhindre at spillere og ledere spiller på egne kamper. Det er viktig for oss å få frem denne informasjonen, og vi har sendt informasjonen ut til kretsene. Så kan de informere videre ut til bredden, sier Waters.

Oppdater deg på NFFs hjemmesider

Han viser til NFFs hjemmeside der de har laget en side om kampfiksing. Der har de forenklet det tunge lovspråket til å bli mer lettlest, og ikke minst forståelig.

  • ENHVER FORM for kampfiksing er strengt forbudt, og alle som er involvert i norsk fotball har en plikt til å melde fra til NFF dersom en blir forsøkt vervet til å fikse kamper.
  • DET ER IKKE tillatt å plassere veddemål om resultatet i kamper som en selv deltar i.
  • DET ER IKKE tillatt å plassere veddemål på enkelthendelser i kamp en selv deltar i. Eksempler på dette kan være antall scorede/innslupne mål, antall gule/røde kort, tidspunktet for første innkast og så videre.
  • FOR SPILLERE med profesjonell kontrakt og amatørkontrakt gjelder i tillegg at en ikke kan spille på kamper som ens egen klubb deltar i. Dette betyr for eksempel at en ikke har lov til å spille på kamper som klubbens 2. lag deltar i.
  • I TILLEGG til punktene nevnt over, er det verdt å understreke at det heller ikke er tillatt å la andre plassere veddemål for seg i tilsvarende kamper.
Konsekvensen kan bli alvorlige:
  • BØTER OG UTESTENGELSE: Fiksing av kamper er et av de alvorligste bruddene en kan gjøre på fotballens skrevne og uskrevne regler. Du kan straffes med bøter og utestengelse fra fotballen for livet.

For å konkludere. Det er først og fremst opp til deg selv. Har du integriteten i behold? Norges Idrettsforbund er tydelige. Norges Fotballforbund er tydelige. Lotteritilsynet er tydelige. Du skal ikke spille på eget lag – uansett seier elelr tap. Husk at konsekvensene kan bli store for både klubb, medspillere og ikke minst deg selv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.