– Nøkkelen for bedre samarbeid er kommunikasjon

0
1051
Geir Frigård er spillerutvikler i NFF Akershus og trener for G16-landslaget sammen med Gunnar Halle (Foto: Thomas Brekke Sæteren / NFF)

NFF Akershus sin spillerutvikler, Geir Frigård, er klar i sin tale for hvordan samarbeidet mellom Lillestrøm SK og breddeklubbene skal bli bedre.

Lokalfotballen har i flere saker fokusert på samarbeidet mellom toppklubben Lillestrøm og de lokale breddeklubbene. Nå har turen kommet til Geir Frigård.

Les også:
Hva ønsker Lillestrøm med fotballen på Romerike?
– Vi tar til oss kritikken, svarer Torgeir Bjarmann

Frigård har en lang fartstid som toppspiller i Norge, og har i de siste årene vært ansvarlig for spillerutvikling i kretsen. Han har også opplevd, og hørt historiene, om utfordringer mellom lokomotivet Lillestrøm og breddeklubbene.

– På generell basis er spillerlogistikk utfordrende. Det gjelder fra toppklubber og ned, men også fra større breddeklubber og ned til mindre breddeklubber. Nøkkelen for bedre samarbeid er kommunikasjon, sier Frigård til Lokalfotballen, og han fortsetter: – Vi ønsker at spillere blir lengst mulig i sitt nærmiljø. De må være mer tålmodige. Da er nok en gang dialog viktig mellom klubbene og spillere og foreldre.

Flere sier at ivrige foreldre er årsaken til overganger. Hva skal man si til de?

 – Det er lov å si nei. Gå i dialog, og klubbene må snakke sammen. Og da mener jeg klubbene og ikke trenere. Det er viktig at det er klubbstyrt, svarer Frigård.

For et par uker siden kalte NFF Akershus inn Lillestrøm til et møte på grunn av den siste tids murringer blant breddeklubbene.

– Ja, vi satte oss ned og tok en prat angående noen utfordringer. Det gjaldt spillere, roller, samarbeid og annet viktig. LSK er klar over at ting kan bli bedre, og de jobber nå steinhardt for å bli bedre. De ønsker best mulig samarbeid. Alle vi ønsker oss jo flest mulig romerikinger i LSK-stallen, sier Frigård.

Lillestrøm med flere tiltak

Lillestrøm har nå gjort noen tiltak. De er i en prosess å få på plass den viktige rollen som utviklingsansvarlig. Den personen skal ha kontinuerlig dialog med breddeklubbene rundt LSK. LSK har gitt Nasjonal G14-plassen til kretsen. Der de hadde et møte denne uken som gikk veldig bra.

– En annen viktig jobb Lillestrøm gjør for oss er at de betaler 50% av hall-leien til sone- og kretstreninger inne i LSK-Hallen. Uten LSK hadde det vært umulig for oss å gjennomføre det, sier Frigård.

Frigård ønsker å se framover

Nå skal kretsen etablere et utviklingsforum for klubbene på Romerike.

– Jeg ønsker å se framover nå. LSK har gjort noen feil, men med god kommunikasjon skal vi nå snakke sammen, og da vil et utviklingsforum bli viktig. Kommunikasjon løser utfordringer. Jeg føler at klubbene ikke er mot LSK generelt, men det er enkeltepisoder som river ned samarbeidet, forklarer Frigård.

Vålerenga burde holde seg til Oslo

En annen utfordring som Frigård ikke liker er toppklubben i Oslo, Vålerenga, som ser mer og mer over til Romerike.

– Det er sterk konkurranse fra Vålerenga. Det skaper trykk fra flere kanter på spillerne, fordi LSK kan jo heller ikke sitte stille når VIF prøver å hente romerikinger. Vi ønsker at de blir her hjemme. VIF burde bli i Oslo og LSK på Romerike. Da vil det bli mer ro i spillerlogistikken, og de unge slipper å ta valg i altfor tidlig alder.

Press på yngre spillere

Norsk Toppfotball legger også press på de unge via sine målsettinger på spillerutvikling. Det blir flere eliteturneringer og med opprettelsen av Nasjonal G14 må toppklubbene se etter yngre og yngre spillere.

– Det er her det er viktig med godt samarbeid med kretsene. Vi er en nøytral part, og vi jobber for å finne gode kretsmodeller. LSK bør konsentrere seg om å hente de klare enerne, og så er spørsmålet når er det riktig at spilleren melder overgang? Noen er klare tidlig, andre burde man vente med. Nøkkelen er at man hospiterer over tid og finner det rette tidspunktet, og at dette er klubbstyrt, sier Frigård

God spillerutvikling på Romerike

For spillerutviklingen på Romerike mener Frigård at kretsen er på god vei. Systematisk arbeid over flere år gir resultater.

– Vi har gode arenaer for de som ønsker å bli gode. LSK i toppen og Strømmen og Ull/Kisa på nest høyeste nivå. Vi mangler ett eller to lag i 2. divisjon, men det håper jeg vi får til i år. Det er mange romerikinger i toppfotballen og det er veldig bra, sier Frigård, og ramser opp Kristoffer Ajer, Fredrik Gulbrandsen, Kristoffer Tokstad, Marius Høibråten og noen til som spiller utenfor Romerike.

Klubbene jobber godt med spillerutvikling

– Det ser ut til at Lillestrøm samarbeider godt med Strømmen og Ull/Kisa. Det ser vi på utlånet til Marius Amundsen, overgangen til Fredrik Krogstad og nå at Nikolai Walstad er på plass i Kisa. På sikt håper jeg vi har 4-5 romerikinger til enhver tid i elleveren på Åråsen, sier Frigård og fortsetter med stor entusiasme: – Klubber jobber veldig godt om dagen. Se for eksempel på Lørenskog. Høy kompetanse og driver veldig god spillerutvikling. Flere klubber, både store og små, er blitt mye bedre, og det er blant annet på grunn av programmet Kvalitetsklubb, avslutter Frigård.

Det er ingen tvil at Frigård brenner for spillerutviklingen på Romerike. Mannen virker å ha full kontroll på de fleste spillerne, også ned i 12-13-årsalderen. Nå har Frigård en viktig oppgave med å bedre samarbeidet mellom Lillestrøm og breddeklubbene. Planene er der, og nå gjenstår det å se om gjennomføringskraften er like stor.

Les også:
Hva ønsker Lillestrøm med fotballen på Romerike?
– Vi tar til oss kritikken, svarer Torgeir Bjarmann

PS! Det kommer en egen sak på jentefotballen i løpet av kort tid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.