Fra Eidsvoll til Lisboa for Erik Ruud

0
1686
Blir det Estadio da Luz på Erik Ruud i fremtiden? (Foto: Eidsvold Turn På Nett).

Det er en langt fra trygge omgivelser på Eidsvoll til den store byen Lisboa. Nå er Erik Ruud på prøvespill hos storklubben Benfica – helt alene.

Les også: Essediri krever 100% tilstedeværelse av gutta

Denne sesongen har mange utenom Eidsvold lagt merke til den ivrige 15-åringen som har løpt rundt på Myhrer. Det har blitt scoringer i 4. divisjon og debut i 3. divisjon. Nå er gutten på plass i en av Europas beste utviklingsmiljøer.

– Jeg føler det går ganske bra. Jeg føler jeg mestrer nivået og tempoet som er her og jeg trives veldig godt her. Er veldig annerledes enn hjemme i Norge. Det er stor forskjell på satsingen her og satsingen i Norge, sier Erik til Lokalfotballen, som trener med U16 i Benfica.

Bedre fokus på spillerutvikling

– Det er et veldig bra system her og de tar godt vare på spillerne. Jeg vil si at kravene og oppfølgingen er mye bedre og høyere her, pluss det tekniske og større tempo i spillet, forklarer Ruud.

Ofte har man hørt at det er tøffe miljøer hvor alle ønsker å være best og ta steget opp.

– Gutta har tatt meg imot veldig godt. De stiller krav men det er som forventet. Jeg føler meg så å si som hjemme, svarer 15-åringen som nevner en utfordring.

– Det er litt utfordringer med språket. De er ikke gode i engelsk, og jeg er ikke veldig god i portugisisk. Den blir heldigvis bedre og bedre, sier Ruud som er alene i Lisboa disse dagene, men som sagt trives blant gutta og trenere på akademiet.

Tidenes yngste i Eidsvold Turn

Erik startet på G16 denne sesongen i Eidsvold Turn, men det ble raskt større utfordringer for midtbanespilleren,

– Vi hadde mye skader på G16 så det ble også utfordrende i fjor. På høsten spilte jeg mye i 4. divisjon.  Vi hadde et veldig bra lag i siste halvdel av 2016 og vant mange viktige poeng de siste kampene, forklarer Erik som scoret fire mål i 4. divisjon.

Les også: Lokalfotballen kåret Erik til den mest spennende spilleren på Romerike.

Erik ble tidenes yngste på a-laget til Eidsvold Turn da han debuterte 10. oktober 2016. 15 år, sju måneder og ni dager entret han gresset på Myhrer mot HamKam 2. Stian Ringstad hadde rekorden før Ruud. Nå er Ringstad tilbake i Norge etter et kort Portugal-opphold med Braga.

– Årets høydepunkt må ha vært da jeg debuterte på a-laget i høst. Det var en fantastisk opplevelse å få debutere etter en god sesong, så det var en god avslutning, sier Ruud.

God utvikling for Ruud

Ruud har utviklet seg stort sett hele sesongen. Han har også vært dominerende på kretslaget til 2001-årgangen.

– Jeg syntes at min sesong var ganske bra. Jeg hadde en fin utvikling hele sesongen og klarte som sagt til slutt og få plass på 4. divisjonslaget vårt. Og debuten i 3. divisjon som nevnt, forklarer den sympatiske unggutten.

Og nå skal du spille for Benfica fremover?

– Hehe, nei ikke nå. Kortsiktig så er målet å spille seg inn på aldersbestemt landslag og inn i A-stallen vår. Jeg tror jeg skal klare det i løpet av ett eller to år. Langsiktig så er målet mitt å komme til utlandet i en av de aller største ligaene i verden, sier Erik mens han smådrømmer. For oss som har sett han spille og vite hvor mye tid han legger ned før og etter treninger på fotball, så er det absolutt mulig.

– Mine styrker er tempo, det tekniske og pasningsspillet mitt. Jeg føler det har hjulpet mye når jeg spiller seniorfotball. Det å ha litt kjappere bein som midtbanespiller, når man møter litt større spillere som satser på litt mer på dueller, har hjulpet meg, forklare Erik.

Drømmene er der. Målsettingene er der. Men vi må litt tilbake til den lokale fotballen. Erik har en klar favoritt som beste medspiller i Turn.

– Beste medspiller er Kristoffer Trandum Nordli. Det var trygt i fjor å spille sammen med han på midten, og jeg følte at det var lettere å spille når jeg spilte med han ved siden av meg på midtbanen.

Verste motstander i fjor?

-Jeg mener Espen Berg Ottersen var den verste å spille mot denne sesongen. Han gjorde sånn at det var tøft å finne rom, også var det tøft å ta fra han ballen. Han er en av de beste i 4. divisjon.

Ros fra trener Slaatsveen

Erik fortsetter noen dager til i Benfica før han kommer hjem til familien på Eidsvold. Der venter også Eidsvold Turns nye trener Karim Essediri. Kanskje han kan gi Erik noen gode tips på veien. Eriks trener Jon Audun Slaatsveen gir unggutten noen gode ord på veien fremover.

– Erik er en flott gutt. Han har topp holdninger og har jobbet veldig godt i flere år, til tross for sin unge alder. Han er ydmyk og veldig fokusert i treningsarbeidet sitt. Gjør alltid sitt beste uansett nivå og lag han spiller på. Gode basisferdigheter, bra motor og god intensitet i spillet. Han tar ofte gode valg og framstår som veldig moden taktisk. Fin type med glimt i øyet, sier Slaatsveen til Lokalfotballen.

Nå er det bare å planlegge en tur til Myhrer for å se denne unggutten i aksjon. Du blir ikke skuffet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.