Det klubbene må tenke på er de langsiktige konsekvensene

Opprykk og nedrykk ble diskutert godt på 4. divisjon sitt terminlistemøte. Ola Jørstad snur seg og snakker med Kyrre Innstøy (Foto: Espen Bråthen)
Annonse

Med nytt seriesystem i 2017 må NFF Akershus tenke nytt angående opprykk fra 5. divisjon. På kretsens terminliste ble det friske diskusjoner.

For å ta det første først. 4. divisjon er første nivå på kretsnivå. 3. divisjons styres av forbund, altså Norges fotballforbund. Det er allerede bestemt at ett lag skal rykke opp fra 4. divisjon til 3. divisjon i år.

Les også: – Veldig godt samarbeid med klubbene

Nedrykkskabalen

Antall nedrykk i 4. divisjon avhenger av hvor mange lag som rykker ned fra 3. divisjon. Er det ett lag som rykker ned, rykker ett lag ned fra 4. divisjon. Og så videre etter antall lag. Går de seks lagene ned, som er der i år, så deiser seks lag ned til 5. divisjon.

Det er fire lag som rykker ned fra hver av de seks avdelingene i 3. divisjon.

Denne sesongen er det gjengse oppfattelsen at ingen lag fra Romerike går ned fra 3. divisjon. Det er mange sterke Romerike-lag, og de har kommet i utgangspunktet to fine serier.

Dag Værvågen (t.v) og Trond Ivar Døvle ønsker tilbakemeldinger fra klubbene om opprykk og nedrykk foran Kretstinget som er 27. februar (Foto: Espen Bråthen).
Akkurat det farget diskusjonene på terminlistemøtene for 4. divisjon og for 5. divisjon.

Hvor mange lag som skal rykke ned fra 4. divisjon avhenger også av hvor mange lag som rykker opp fra 5. divisjon. Dette skal Kretstinget bestemme den 27. februar, og dette ønsker kretsen tilbakemeldinger på.

Derfor er denne diskusjonen veldig viktig. Den bestemmelsen som settes den dagen er slik det blir i flere år framover – helt til NFF finner på noe nytt tull som denne gjennomføringen av dette nye seriesystemet.

4. divisjonsklubbene ønsket et opprykk og en kvalikplass fra 5. divisjon. Det vil si at det svakeste laget som ikke rykker ned fra 4. divisjon spiller kvalik mot nummer to i 5. divisjon. 5. divisjonsklubbene ville ha to lag opp – enkelt og greit. Det er fordi der ønsker flere av lagene å rykke opp i år.

Les også: Ødelegger storklubbene Fotball-Norge?

For å ta to scenarioer i hver sin ytterkant:
  1. Ingen lag fra 3. divisjon rykker ned. Ett lag rykker opp fra 4. divisjon (allerede bestemt). Ett lag opp fra 5. divisjon og ett i kvalik. Det vil si i utgangspunktet at ingen rykker ned fra 4. divisjon – hvis 4. divisjonslaget vinner kvalikkampen mot 2. plassen i 5. divisjon.
  1. Tre lag rykker ned fra 3. divisjon. Ett lag rykker opp fra 4. divisjon (allerede bestemt). To lag opp fra 5. divisjon. Da rykker fire lag ned fra 4. divisjon, og det gjelder da videre nedover fra 5. divisjon også.

Det klubbene må tenke på her er de langsiktige konsekvensene. La oss si at om fire år har vi ti lag i 3. divsjon, og flere av de kommer i en meget tøff avdeling. Da kan det bli et massenedrykk og det er ikke bra for noen.

Den ideelle løsningen

Jeg syns vi skal ta som hovedregel at en eller to lag fra Romerike rykker ned fra 3. divisjon hver sesong. Det er cirka det nivået vår krets ligger på ser man det med et litt historisk blikk.

Da vil den ideelle løsningen være at 5. divisjon får en direkte opprykksplass og nummer to spiller kvalik mot svakeste 4. divisjonslag som ikke rykker ned. Det vil gi et mer forutsigbart seriesystem for oss på Romerike.

Bli med på diskusjonen i forumet

Annonse

SVAR

Skriv inn din kommentar
Vennligst fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.