lørdag, juni 22, 2024

AFSKs seiersmarsj i 1993

Date:

Share post:

I en tøff avdeling med blant annet naboene Høland og Bjørkelangen, som nå er blitt til Aurskog-Høland FK, og hardtsatsende Raufoss var ikke bordet akkurat dekket for seriegull og opprykk.

Grønntrøyene hadde mistet et par gode spillere før sesongen. Blant annet den strålende angrepsspilleren Per Kristian Melby hadde meldt overgang til Blaker. Det var en forsiktig optimisme blant gjengen på gamle Aurskog stadion.

– Vi valgte å fristille flere spillere uten lokal tilknytning etter fjorårssesongen. Avgjørelsen ble tatt ut fra faglige målsettinger i klubben, sa trener Øystein Ottesen til Indre Akershus Blad før seriestart på våren i 1993.

Inn i troppen kom spissen Kjetil Rydje. Det ble mildt sagt en god forsterkning for AFSK denne sesongen.

– Trøkk på treninger

Allerede i første kamp var det lokaloppgjør. Bjørkelangen SF stod på andre banehalvdel på grusen på Finstadbru tidlig i mai. Det ble en enkel reise for AFSK i og med at den gavmilde naboen ga bort tre scoringer etter at de selv tok ledelsen. Det varmer i hjertet å lese lokale navn, og gamle helter, i lagoppstillingene.

BSFs lag: Fjeldheim, Lang, Aarnes, Aune, Atle Martinsen, Holmedahl, Moe, Vestreng, Jensen, Haugen og Veiby.

AFSKs lag: Hoftvedt, A. Mærli, Johnsen, T. Hoftvedt, Gravdal, Huth, Johannessen, Torre, Richardsen, Rydje og Moe.

 

Seier på seier

400 tilskuere var på plass på Finstadbru denne dagen. Alt skjedde i 1. omgang. – I pausa kunne vi reist uten å ha gått glipp av noe, skriver journalist Svein Samuelsen i Indre Akershus Blad sin artikkel. Begge lag hadde hatt en tung cupkamp før lokaloppgjøret og det satte sine spor. Det endte 3-1 til AFSK og de hadde satt standarden denne sesongen. Snart skulle alle de gode lagene få bakoversveis mot Øystein Ottesens lag.

Søndag 9. mai tok AFSK over serieledelsen etter 2-0 mot Gran og sin tredje strake seier. Tor Einar Torre og Rune Richardsen stod for scoringene på en humpete Aurskog stadion.

Mot Nordre Land løsnet det virkelig for grønntrøyene. Etter at både Jørgen Johannessen og Kjetil Rydje bommet på store sjanser, løsnet det virkelig. Målene rant inn bak Nordre Lands, og til slutt hadde han hentet ut åtte baller. Rune Johnsen scoret to. Rømsjingen Jørn Olaf «Loffe» Tørnby scoret 2. Glenn Eric Moe scoret to, og Rune Richardsen og talentet Benny Bakke satte inn hver sin scoring. Overraskende nok var Rune Hoftvedt en av AFSKs beste spillere etter hans 4-5 strålende redninger. Nå har AFSK fem strake seire og 24-2 i målforskjell. Det grønne toget dundret på videre.

Slipsgjengen fikk bank!

Slik lyder Indre Akershus Blad sin overskrift etter at AFSK vant 1-0 mot et hardt satsende Raufoss-lag. Med heltidsansatte svenske trenere i Kenneth Rosen og Bjørn Gulden regnet Raufoss med at de skulle spasere inn til opprykk. Ute på banen ble Arild Sandberg fra Odd, og Marti Tikkanen hentet for dyre dommer. Foran 1200 tilskuere klinket Raufoss til, som forventet, men AFSK holdt unna.

Så slo AFSK til. Kjetil Rydje vendte vekk to Raufoss-spillere, og slo en strålende pasning til Rune Richardsen. Midtbanespilleren satte ballen enkelt i mål. AFSK tok helt over kampen, men til tross for store sjanser ble det kun med den ene viktige scoringen. Raufoss presset på slutten, men AFSK holdt unna.

Gode treninger ga resultater

Dermed var halve sesongen unnagjort. AFSK i ledelse med åtte seire og tre uavgjorte. 33-8 i målforskjell var fasiten.

– Vi har oppnådd stabilitet fordi vi har jobbet knallhardt på hver bidige trening i 24 uker, sier trener Ottesen til Indre Akershus Blad.

Vårsesongen gjennomgang må avsluttes med journalist i Indre, Arne Henrik Vestreng, sitt stikk til Raufoss-gjengen: «Like slips og skjorter, og en halv tube gele i luggen, en halvfeit svensk trener med like feit lønn, en tidligere proff med ødelagte bein og innkjøpe spillere som i blant annet virker vel forsynte, gir ingen opprykksbillett».

Kamp mot Dinamo Kiev

Et annet høydepunkt for AFSK denne sommeren var treningskampen mot Dinamo Kiev på Stampesletta i Lillehammer. Glenn Eric Moe scoret AFSKs mål i 1-1-kampen mot de ukrainske stjernespillerne.

Den 16. serierunde var viktig for AFSK. Nabo Bjørkelangen vant 2-1 over Raufoss, og grønntrøyene gjorde jobben selv med 2-1-seier over Nordre Land. Nå var AFSK fire poeng foran Raufoss og kun seks kamper igjen.

Hans Sauge fikk mye ros i denne perioden og var en viktig spiller. Om det imponerte lokalavisen er usikkert etter denne meldingen:

Nå skal det sies at i hele artikkelen får Sauge mye ros av avisen og trener Øystein Ottesen.

Blir det avgjørelse i siste serierunde?

Foran de seks siste serierundene hadde Raufoss et mye enklere program enn AFSK – hvis man ser på tabellen. Mange spådde at siste serierunde ble avgjørende. Da kom Raufoss på besøk til Aurskog.

AFSK fortsatte sin seiersrekke. Gjøvik/Lyn ble for små. Skjetten ble feid av banen etter at AFSK vant 6-2 hjemme på Aurskog stadion. Spissparet Glenn Eric Moe og Kjetil Rydje smalt inn to hver i den kampen, og nå har de henholdsvis 13 og 12 mål så langt i sesongen. De gode nyhetene var at Raufoss mistet poeng. Nå hadde AFSK en ledelse på seks poeng før de fire siste kampene. Nå ventet Høland.

I 1992 ødela nettopp AFSK opprykket til Høland i siste serierunde. Det plaget blåtrøyene i lang tid. Nå skulle de stoppe AFSK. Spørsmålet er om det holdt. Høland gjorde jobben sin og vant 4-2 over AFSK i en amper kamp på Høland stadion. 362 tilskuere så lokaloppgjøret.

Ryd(je)det vei til andredivisjon

Indre Akershus Blad var i draget i 1993 – også. AFSK spiss Kjetil Rydje senket Gjelleråsen med fire scoringer i 6-0-seieren borte mot Gjelleråsen i nest siste serierunde. Opprykket var i praktisk klart, men hvis Raufoss vinner 12-0 mot AFSK i siste serierunde blir det Raufoss som rykker opp. Glem det.

AFSK feiret så å si som at opprykket var klart. Det vanket varme rosende ord om hele klubben. «Alle» mente at opprykket var sikret. Selvfølgelig foruten Olaf «Laffen» Engen som var forsiktig optimist før den siste serierunden.

Kampen mot Raufoss ble en fin transportetappe som endte 1-1, og det ble champagne og full fest. AFSK hadde rykket opp til 2. divisjon etter en fantastisk sesong.

Den hentede trioen Rune Johnsen, Rune Richardsen og Kjetil Rydje var viktige denne sesongen. Det var tre «utaføre» som ga kvalitet på trening og kamp. Sammen med flere gode lokale gutter ble det gull. Også unggutta André Mærli, Benny Bakke og Tom Hoftvedt fikk vist seg fram.

Nedrykk i 1994

Sesongen etter, altså i 1994, kom AFSK i en veldig tøff avdeling med blant annet Sørumsand, Lillestrøm 2, Strømmen, Sandefjord og Fram Larvik. De fikk en tung start med kun en seier på de første åtte kampene. De ble bedre utover høsten men de manglet tre poeng på å holde plassen i 2. divisjon.

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

– Trøkk på treninger

- Å skulke trening var utelukket, og ute på treningsfeltet var det alltid trøkk. Det smalt. Etterpå var...

Topp 10-favorittspillere i Aurskog-Høland

Det har vært mange gode fotballspillere i min hjemkommune Aurskog-Høland kommune gjennom tiden. I disse «legende»-dager må jeg...

Da det flaska seg på Finstadplassen

Finstadplassen - Dugnadsåndens Vugge. Bygget for hånd av et arbeidslag bestående av edssvorne menn i Finstadbru I.F. i...

Da Bjørkelangen presset Lyn og Drillo

I 1986 ble en av Romerikes mest spennende kamper spilt på Bjørkelunden. Bjørkelangen måtte slå Lyn for å rykke...