mandag, mai 20, 2024

Ødelegger storklubbene Fotball-Norge?

Date:

Share post:

Saken er republisert. Saken stod på min forrige blogg 26. oktober.

Vårt seriesystem fylles opp av 2. lag. I seniorfotballen er 20 av 86 lag i 3. divisjon 2. lag. I 4. divisjonen på Romerike er nesten halvparten av lagene 2. lag. På de siste 30 årene er over 230 seniorlag borte fra seriesystemet i indre østland. Nordmøre og Romsdal har ropt varsko på grunn av samme problem. I Sogn og Fjordane måtte de kutte en 6. divisjon på grunn av at seniorlag forsvant. På slutten av 80-tallet var 14 klubber med seniorfotball på Ringerike. Nå er det igjen fem klubber.

Stor nedgang i lag

Eksemplene er mange. I 2001 hadde Akershus fotballkrets to 6. divisjoner, tre 7. divisjoner og en 8. divisjon. Nå har vi en av hver fordi flere av klubbene i 2001 er borte. I Sunnmøre fotballkrets er nedgangen fra 74 lag i 1990 til 54 i 2015 i følge årsrapportene.

Og så ser man på toppklubbene. De har gjerne fire og fem lag i seriesystemet. Jeg sier ikke at alt er på grunn av 2. lagene til de større, men en god del av årsaken ligger her. 2. lagene ble flyttet inn i det ordinære seriesystemet i 1990. Det året vant alle toppserienes 2. lag serien, foruten Mjølner og Kongsvinger, og rykket opp til 3. divisjon. Siden har det bare eskalert.

Hva driver toppfotballen med?

Topplagene i Norge har aldri vært dårligere, er min mening. Nå ser de seg febrilsk rundt etter løsninger. Det bygges akademier og eksterne treningsmuligheter som ikke har noe med klubb å gjøre. Håkon Grøttland i NFF ser ut til å ønske at fotballen skal vekk fra klubbene og inn sponsede SFOer eller til vidergående skole-samarbeid.

Alle spillere starter i sin klubb på grasrota. Det er der trivselen og gleden er størst som 6-åring. En av de tåpeligste satsingene er Statoils talentpris, men det lille som er bra er hvem som får pengene. De som vinner der gir alltid pengene til sin moderklubb på grasrota. Det er der det er ildsjeler som jobber frivillig og har et hjerte som banker kun for den klubben. Når de flytter til en såkalt toppklubb forsvinner sjela. Det er ofte trenere som flytter rundt enten internt i en klubb eller forsvinner til en annen på søken etter den perfekte trenerjobb. Drømmene starter i grasrota. Toppklubbene er bare en vei til drømmen.

Det hentes yngre og yngre spillere

Nå ser vi at de store klubbene henter yngre og yngre spillere. De mener konsekvent at de har bedre trenere og satser bedre på yngre enn en liten klubb på bøgda. Det skaper dermed store utfordringer for de mindre klubbene. Dominoeffekten ødelegger de mindre klubbene.

Nå har Fet hentet fire G14 fra AFSK.

Det var en merkelig beskjed å få. Fet henter altså de fire beste G14-gutta fra AFSK. Nå kommer AFSK til å slite med å stille lag i neste års seriespill. Tendensen er klar. Den største klubben på Romerike, Lillestrøm, henter yngre og yngre spillere, og gir dessverre den samme effekten ut til de nest-største klubbene og rammer til slutt de minst klubbene.

Går man gjennom LSKs barne- og ungdomsslag ser man at det er flere spillere som er kommet til i veldig ung alder. Det er status å spille for LSK. Noe ekstra læring er det mulig at det kan være, men at to 9-åringer har meldt overgang fra Bjørkelangen til LSK kan jeg ikke se noe godt komme ut av. Eller når LSK henter de tre-fire beste fra et Fjellhamarkull. Eller fire 2000-2002-spillere fra Bjørkelangen og Høland.

For ivrige foreldre?

Som en sier til meg på Twitter så er de ikke enige i definisjonen «hente» spillere. De mener at spillere ønsker å gå til de litt større klubbene. Foreldre kan være roten til mye ondt også ja, ingen tvil der.

La oss på hvilken effekt at man henter yngre og yngre spillere. Fet G16 er et ålreit lag. De har satset godt med kretstrener som hovedtrener. Plutselig forsvinner to av de beste, pluss treneren. De ligger i bunnen av 1. divisjon til slutt, og det ender med at de ikke kan stille lag i en kamp på seinhøsten.

Nå er Fet såpass irriterte, og jeg forstår de veldig godt, fordi de har mistet mange gode spillere til Lillestrøm, Skedsmo, Strømmen og nå Ull/Kisa. Derfor tror jeg de bestemmer seg for at de må gjøre noe med dette. De henter de fire beste fra AFSK slik at de kan lage et satsingslag i klubben, fordi de veit at de store klubbene henter yngre og yngre spillere.

Snart bare 2. lag

Dermed har man fått det triste scenarioet at toppene henter yngre og yngre spillere, som blir reine dominoeffekten nedover. Det ender til slutt med at de minste lagene snart ikke har spillere igjen. De klarer ikke å gi tilbud til kullene, og færre og færre spiller fotball fordi det ødelegger bredden.

Og jeg er selvfølgelig klar på at de litt mindre klubbene er nødt til å få mer fokus på spillerutvikling, og slutte med å bruke penger på et middels a-lag. Men jo flere gode spillere de utvikler jo raskere er de store klubbene på plass for å hente de.

Flere av spillerne som hentes spiller nå på LSK 2, Skedsmo 2 eller enda verre. Fortsetter denne utviklingen seg så har vi snart bare store klubber igjen i fotball-Norge. En 4. divisjon med LSK 3, Strømmen 2, Lørenskog 2, Skedsmo 2, Ull/Kisa 2, Ull/Kisa 3, Lørenskog 3 og Strømmen 3 hadde vært fantastisk gøy!

Kilder: Hamar Arbeiderblad, NFF Akershus, NFF Indre Østland, Wikipedia.

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

Direkte fra 3. divisjon: FUVO – Bjørkelangen – Fotballfest

Fotballfest på Opakermoen. FUVO får besøk på fotballens festdag av Bjørkelangen. Følg alt direkte på Lokalfotballen.

Direkte fra 4. divisjon: Rælingen – Hauerseter

I Marikollen får Rælingen besøk av Hauerseter. Begge lag med ni poeng og seier gir 4. plass. Følg...

Direkte fra 4. divisjon: Fjellhamar – Løvenstad

Dette er alltid herlige lokaloppgjør. Fjellhamar får besøk av Løvenstad. Du kan følge kampen direkte på Lokalfotballen.

Direkte fra. 4. divisjon: Kløfta – Sørumsand

Kløfta tar imot Sørumsand i Bakkedalen i 4. divisjon. Du kan følge alt direkte på Lokalfotballen fra kl....