lørdag, juni 15, 2024

Da Bjørkelangen presset Lyn og Drillo

Date:

Share post:

I 1986 ble en av Romerikes mest spennende kamper spilt på
Bjørkelunden. Bjørkelangen måtte slå Lyn for å rykke opp til nest øverste
divisjon foran 2000 tilskuere.
Lokalavisen Indre Akershus Blad sin sak etter storoppgjøret (Foto: Indre Akershus Blad)
Skulle jeg vært dramatisk så skulle tittelen vært «the rise and fall of Bjørkelangen», men jeg får holde meg litt mer jordnær. 
BSF hadde rykket opp før denne sesongen til 3. divisjon, og over tid hadde de fått frem mange spennende spillere. Bakerst var Ørnulf «Nuffe Melby en sann keeperkjempe. Jeg husker fortsatt noen av redningene hans den sesongen. Foran seg var den formidable miststopperduoen Ole Vidar Moseby og Terje Lunaas. De var begge raske og tøffe å møte. På backene hadde de løpsterke Cato Myklebust og Robert Rognerud. Sistnevnte var trener sammen med Kjell Lier. Utover i sesongen spilte Boy Erik Martinsen seg til fast plass. Fremover hadde mye å spille på. Sentralt på midten kriget og kjørte Arne Henrik Vestreng og Rune Berg over de fleste. På kantene driblet og herjet Cato Slorafoss og Knut «Bimmern» Holmedahl. Morten Holterhuset spedde på med kvalitet, og på topp løp Jan Nordli fra de fleste. Stein Bjerke, Ronny Mærli og Steinar Davidsen spedde på dette til en av de beste troppene man har sett i den lokale fotballen i Aurskog-Høland.

Opprykkslaget til Bjørkelangen i 1985 (Foto: Indre Akershus Blad)
Lyn måtte opp dette året. Det hadde satset veldig mye penger. Terje Bogen styrte satsingen og «Drillo» ledet laget. De hentet også inn flere profilerte spillere for å rykke opp. Lyn stilte med kjente profiler som keeper Ulf Larsen, Tor Brevik, Jo Lunder, Dag Roar Austmo, Knut Nesbø, Stein Gran, Lars Hjorth og Simen Agdestein.
Jo Lunder er i søkelyset i dag igjen, men av helt andre årsaker.
Nye på laget var den gambiske landslagspilleren Ebou Dubois samt Tor Brevik, Dag Roar Austmo, Knut Nesbø, Ståle Stavem, Per Madsen og Rino Wilhelmsen. Lyn åpnet veldig bra med sju strake seire, men etter hvert gikk det tyngre.

«De mørkeste årene i klubbens fotballhistorie var over. Et godt bilde på hvilket nivå Lyn spilte på denne sesongen: serieåpningen ble spilt på grusbane.» (Lyns hjemmeside)

Bjørkelangen hadde før denne kampen imponert som nyopprykkede. De fikk et tidlig tap, men utover i sesongen dro de i land flere imponerende seire. Da de slo Nybergsund i en utsatt kamp landet en av BSFs sponsorer med helikopter på midtsirkelen for å levere matchballen – det var tider! Det toppet seg da de slo Lyn 2-1 på Ullevaal før ferien. Superspissen Jan Nordli satte inn BSFs første like før pause. Lyn presset på i 2. omgang, og det var fortjent da Jo Lunder satte inn utligningen etter 86 minutter. Storscorer Nordli ville det annerledes og han smalt inn vinnermålet på overtid på landslagsarenaen. En kuriosa er at Nordli fikk ca 70 000,- for å spille i BSF. Det tilsvarer godt over 200 000,- i dag. Slik var det i så og si alle de lokalene lagene på den tiden. Uhørt, men fortsatt bedre enn å bruke 40-50′ på spillere i 4. og 5. divisjon i dag – fordi nivået var mye høyere.

Dermed toppet Bjørkelangen serien til sommeren. Overraskende og imponerende. Dette ble også en måte en stor nedtur. Midtstopperelegant Ole Vidar Moseby ble skadet og han ble aldri den samme.
– Med Moseby hadde vi nok rykket opp. Han var rask og smart og ryddet godt opp bak der, sier Arne Henrik Vestreng. Sammen med Terje Lunaas hadde de holdt det tett foran keeper Ørnulf «Nuffe» Moseby hele våren.

Med marginene på sin side i vårsesongen, ble det litt omvendt på høsten. De plukket uansett godt med poeng og lå dermed likt med Lyn foran den avgjørende kampen.

Bjørkelangens lag mot Lyn: Ørnulf Melby, Cato Myklebust (Ronny Mærli i 5 min.), Boy Erik Martinsen, Terje Lunaas, Robert Rognerud, Steinar Davidsen (Morten Holterhuset i 21 min.), Arne Henrik Vestreng, Rune Berg, Cato Slorafoss, Jan Nordli og Knut Holmedal.
Jeg husker jeg var på kampen selv. Det var 2000 tilskuere på
Bjørkelunden denne høstdagen. Forutsetningene var enkle. Begge lagene stod med
31 poeng. Lyn hadde åtte mål bedre målforskjell. Bjørkelangen måtte dermed
vinne kampen for å rykke opp. Norges fotballforbund hadde sendt toppdommer Kjell Nordby til
Bjørkelangen for å ha kontroll på kampen. Det hadde han i store perioder, men
han snøyt sannsynligvis hjemmelaget for et straffespark.
Bjørkelangen kjørte kampen i lange perioder, skapte de
fleste og største sjansene. Arne Henrik Vestreng kom til en avslutning etter 15 minutter. Like etter halvtimen trodde de fleste på Bjørkelunden at hjemmelaget skulle ta ledelsen.

– Jeg burde avgjort
– Jeg husker alle tilskuerne, stemningen og at jeg
burde avgjort hele greia, sier Arne Henrik Vestreng. Sjansen han snakker om har
de fleste hørt om. Høyrekant Knut «Bimmern» Holmedahl dro av to-tre mann.
Innlegget var perfekt der Vestreng løp seg fri. Han satte ballen over,
dessverre for BSF. – Vi andre var i 2. divisjon, men Arne Henrik
ville ikke være med, kom det kjapt fra Holmedahl. Det ble uansett 1. – og 2.
divisjon på Vestreng da han gikk til Strømmen året etter og ble der i to
sesonger.

Like etter var det Slorafoss som testet Lyns keeper Ulf Larsen. Det gode frisparket slo reddet Larsen godt. Referatene fra kampen sier at man sjelden har sett BSF så gode som i denne perioden. Hjemmepublikum fikk hjertet i halsen da Jan Nordlie ble skadet. Han fullførte, men sterkt preget resten av kampen. Til tross for det skapte han en god sjanse før pause. 

Arne Henrik Vestreng (helt til venstre) med en god heading. Lyns keeper Ulf Larsen var med på notene (Foto: Indre Akershus Blad)
Den andre omgangen ble roligere når det gjelder målsjanser. Det lå en nerve over hele Bjørkelunden. Lagene begynte å krige mye mer. Kampen ble tøffere, og det ble delt ut hele åtte gule kort. 
Av sjanser etter pause kan man nevne Vestrengs gode heading som ble reddet og to gode skudd av Lunaas og Holterhuset. BSF økte presset på slutten, men Lyn og Egil «Drillo» Olsen holdt unna. Opprykket røk på dårligere målforskjell for Bjørkelangen. Keeper Ørnulf Melby ble kåret til banens beste, og det er ikke alle enige. Han hadde en god kamp, men en drivende god midtbane med Vestreng og Berg i front. Også Boy Erik Martinsen hadde en god kamp.
«Drillo» har uttalt til media at dette var blant de viktigste kampene i sin lange trenerkarriere.
Lyn startet klatringen

Lyn klarte å holde 0-0 og dermed rykket de opp til 2.
divisjon. I 2. divisjon i 1987 klarte de seg bra, og dette er sesongen hvor
alle uavgjorte kampene ble avgjort på straffer. Tidenes dårligste opplegg. Og
som nevnt tidligere var dette viktig og i 1991 rykka de opp til Tippeligaen.
Bjørkelangen tok den andre veien – nedover.
Bjørkelangen skulle fortsette å spille bra i 3. divisjon i noen år, men til slutt kom nedrykket til 4. divisjon. Mer om det senere.

Kilder: Indre Akershus Blad, lynhistorie.com.ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

– Trøkk på treninger

- Å skulke trening var utelukket, og ute på treningsfeltet var det alltid trøkk. Det smalt. Etterpå var...

AFSKs seiersmarsj i 1993

I en tøff avdeling med blant annet naboene Høland og Bjørkelangen, som nå er blitt til Aurskog-Høland FK,...

Topp 10-favorittspillere i Aurskog-Høland

Det har vært mange gode fotballspillere i min hjemkommune Aurskog-Høland kommune gjennom tiden. I disse «legende»-dager må jeg...

Da det flaska seg på Finstadplassen

Finstadplassen - Dugnadsåndens Vugge. Bygget for hånd av et arbeidslag bestående av edssvorne menn i Finstadbru I.F. i...