onsdag, juni 12, 2024

Starten på det glade 80-tallet

Date:

Share post:

Vi starter den lille vandringen i lokalfotballens historie på 80-tallet. Ut i fra situasjonen i dag er mye snudd på hodet. Aurskog er kommunens beste fotball-lag med sin plass i 3. divisjon, som tilsvarer 2. divisjon i dag. Sørumsand og senere Bjørkelangen skulle ta over hegemoniet.

Indre Akershus Blad hadde lenge et fotballmagasin foran hver sesong. Dette er fra 1985 (Foto. Indre Akershus Blad)

I starten på 80-tallet var det nevnte Aurskog, Sørumsand og Finstadbru som var ledende i Aurskog-Høland og omegn. Aurskog var som sagt i 3. divisjon, og i 1979 rykket Sørumsand opp til 3. divisjon. I 1980 rykket derimot Aurskog ned i 4. divisjon, og SIF holdt plassen med et nødskrik. Sørumsand hadde rykket opp tre år på rad, og hadde fått frem flere gode spillere. Blant annet ble Espen Orderud ble hentet av LSK. Orderud kom tilbake på høsten og med ti scoringer var han sterkt delaktig at de holdt plassen.

Bærum      22 15 5 2 57-21 35 Promoted
-------------------------------------
Jevnaker    22 12 6 4 39-16 30
Sprint/Jeløy  22 13 4 5 40-23 30
Strømsgodset  22 10 4 8 42-35 24
Stabæk     22  9 6 7 29-28 24
Strømmen    22  9 5 8 37-31 23
Østsiden    22  9 4 9 28-35 22
Borgen     22  7 7 8 22-26 21
Sørumsand    22  8 4 10 39-39 20
-------------------------------------
Jotun      22  8 2 12 31-38 18 
Aurskog     22  2 5 15 16-44 9 
Lærdal     22  2 4 16 13-57 8 

Dermed er Sørumsand beste lag i området.

I 1981 klorer SIF nok en gang seg fast i 3. divisjon. Tabellen er rekordjevn med kun sju poeng fra andre til 12 og siste plass. Nord i Aurskog-Høland viser Finstadbru at de er bedre enn Aurskog, og drar i land en fin 5.-plass, mens Aurskog ikke er langt fra enda et nedrykk. Det er fortsatt ikke mye å melde fra Bjørkelangen og Høland – ennå. En kuriosa er at Bjørkelangen røyk mot Lyn i 1. runde i cupen med 2-3 hjemme på Bjørkelunden, og de vil spille en langt viktigere kamp om fem år. Aurskog tapte 0-2 mot cup-spesialisten Fredriktstad

1982 er stort sett likt. Sørumsand redder seg såvidt unna nedrykk. I 4.-divisjon gjør derimot Aurskog en sterk sesong, og ender rett bak Hafslund som rykket opp. Finstadbru gjør nok en gang en god sesong og ender på samme plass som i 1981. Finstadbru er også eneste lokale lag i 1. runde av cupen. De ryker med 0-2 mot Lyn.

Tidenes beste Sørumsand-sesong

Morten Holterhuset imponerte for Sørumsand.
Senere gikk han til Bjørkelangen.

I 1983 er de Sørumsands store sesong. De klarer en 5. plass, noe som er tidenes beste plassering av Sørumsand. Det skal sies at det kun var tre poeng fra SIF til nedrykk i en svært jevn sesong. Trener Audun Ingjerd og SIF vant det meste på hjemmebane, og fikk kun en borteseier. Toppscorer var Rune Barstad med 12 mål. Sørumsand var faktisk kun et av to lag fra Romerike dette året i 3. divisjon. Eidsvold Turn rykket ned fra samme avdeling denne sesongen. Sørumsand vant 5-1 over Asker i første runde av cupen, men røyk mot Eik i andre runde.

I 4. divisjon kom Finstadbru på 2. plass, rett foran Aurskog. Sammen med Gjerdrum, Eidsvold IF og Bøn var de eneste lag i 4. divisjon fra Romerike. Det er annerledes i dag. Nå er det mange lag fra Romerike i 3. divisjon (samme nivå som 4. divisjon i 1983).

I 1984 var Sørumsand eneste lag fra Romerike i 3. divisjon. Med Svein Haagenrud tilbake i trenerstolen ble det dessverre en tung sesong. De sviktet i en avgjørende kamp i slutten av sesongen og rykket ned på grunn av dårligere målforskjell enn Abildsø. Denne sesongen var faktisk Sørumsand eneste lag fra Romerike i 3. divisjon. De var faktisk det tredje beste laget på Romerike, bak Strømmen (2. div) og Lillestrøm (1. div),

Bjørkelangen på vei oppover
I 4. divisjon hadde Bjørkelangen kommet opp med en meget spennende stall. De kom på en god 5. plass, plassen foran Aurskog. Serievinner i avdeling B denne sesongen var Finstadbru, og dermed rykket de opp til 3. divisjon. Imponerende av laget fra den lille bygda. Nå skal det sies at de var «kjøpelag», men det ga resultater. I avdeling A finner vi Eidsvold Turn, Eidsvold IF, Gjerdrum og Ull/Kisa. I cupen tapte SIF mot Råde i første runde. Gjerdrum tapte 1-2 mot Vålerengen. Eidsvold Turn tok seg videre ved å slå Lyn, men de røyk mot Lillestrøm i andre runde.

Bjørkelangen tapte 1-2 mot Vålerengen i første runde av cupen. Prominente gjester var på kampen (Foto: Indre Akershus Blad) 

I 1985 kom Finstadbru til kort i 3. divisjon. Det ble kun sju poeng og rett ned til 4. divisjon igjen. Bjørkelangen fortsatte sin framgang og vant sin 4. divisjon. Sørumsand og Aurskog kom på henholdsvis 3. – og 4. plass. I 4. divisjon finner vi også nå Lørenskog og Lillestrøm/Fram. Lagene fra Romerike begynner nå å virkelig røre på seg. I cupen tapte BSF 1-2 mot Vålerengen foran 1500 tilskuere, og Lørenskog presset LSK til 1-1 og dermed omkamp. Den vant Lillestrøm 10-0!  I den LSK-troppen var både Rune Richardsen og Knut Meiningen – spillere som skulle prege den lokale fotballen i Aurskog-Høland i noen år. André Krogsæter scoret seks mål i det oppgjøret. Han scoret totalt 13 mål på tre kamper (scoret kun i tre kamper) i dette cupspillet, hvor det endte med cupgull og Krogsæther scoret alle fire målene mot Vålerengen i finalen.

4. divisjon 1985:

Bjørkelangen  Promoted
Nordstrand
Sørumsand
Aurskog
Bækkelaget
Sander
Oppsal
Askim
Skotterud
Rakkestad
Galterud
Vestby

Her ender første oppdatering. Nå kommer det noen saker videre hvor jeg har snakket med noen lokale personligheter for å få et bedre innblikk i hvordan fotballen var på den tiden.


Har du bilder og morsomme historier så håper jeg du tar kontakt. Ring eller sms på 45224573 eller mail til espen@grafiskservice.com

ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

– Trøkk på treninger

- Å skulke trening var utelukket, og ute på treningsfeltet var det alltid trøkk. Det smalt. Etterpå var...

AFSKs seiersmarsj i 1993

I en tøff avdeling med blant annet naboene Høland og Bjørkelangen, som nå er blitt til Aurskog-Høland FK,...

Topp 10-favorittspillere i Aurskog-Høland

Det har vært mange gode fotballspillere i min hjemkommune Aurskog-Høland kommune gjennom tiden. I disse «legende»-dager må jeg...

Da det flaska seg på Finstadplassen

Finstadplassen - Dugnadsåndens Vugge. Bygget for hånd av et arbeidslag bestående av edssvorne menn i Finstadbru I.F. i...