mandag, mai 20, 2024

Uheldige Fu/Vo tapte mot Asker

Date:

Share post:

Funnefoss/Vormsund holdt godt følge med serieleder Asker. Dessverre klarte de ikke å score på de store sjansene sine, og de hadde vel ikke akkurat dommeren på sin side i 1-3-tapet.

Kim Brenna scoret ett mål, men burde scoret flere for Fu/Vo (Foto: Espen Bråthen ).

Foran 150 tilskuere på Opakermoen lå alt til rette for en strålende kamp i 3. divisjon på naturgress. Begge lag stilte så og si med alle sine beste. I tillegg lå det pølser og burgere på grillen, og da føler jeg meg hjemme. Perfekt.

Bortelaget gikk rett i strupen på Fu/Vo. De angrep med mange mann og skapte noen sjanser. Trioen Armin Sistek, Atli Heimisson og Sindre Mauritz-Hansen har mye fotball i seg. De går unna når de setter opp tempoet. Dessverre var ikke banen vannet, så den ble litt for trå til det aller beste spillet. Når de i tillegg har 17-åringen Even Bydal som anker på midten blir det bra. Unggutten tro nesten ikke feil i hele kampen. Alltid riktig plassert og trygg og god med ball. Den eneste utfordringen hans er litt mangel på tempo. Et stort pluss er at han brukte svarte Copa i denne kampen.

Dramatiske avgjørelser
Ettersom Asker presset høyt ga det det bakrom. Allerede etter tre minutter ble Kim Brenna avblåst for en tvilsom offside. Han hadde vært alene med keeper hvis den hadde gått fri. Dette var den første av mange diskutable dommeravgjørelser. Allerede etter ni minutter begynner dramatikken. Atli Heimisson fører ballen langs dødlinja. De fleste Fu/Vo-spillerne skriker at ballen er ute. Samtidig blir Heimisson felt og dommer blåser straffer til Asker.

Fu/Vos trener Eivind Emblemsvåg og spillerne diskuterer forgjeves. De har et poeng, og både assistendommer og dommer får huden full. Ballen var ute, og da må man tørre å si ifra som assistendommer. Armin Sistek plasserer fint inn straffen i mål. Vinner Asker i kveld så er de så og si klare for 2. divisjon. Dette er et godt fotballag.

Armin Sistek (t.v) og Asker jubler etter sin første scoring (Foto: Espen Bråthen ).

Like etter, og en fortsatt sin Petter Linstad, sparker han ballen til en Asker-forsvarer ettersom det ble frispark. Dommer klarer å gi han gult kort. Det bygges opp en stor frustrasjon hos hjemmelagets spillere og ledere. At de ikke utligner etter 19 minutter veit bare Brenna. Gode Henning Torgensskar spiller igjennom Brenna, og alene med keeper skyter han utenfor.

Ny straffe
Like før halvtimen får Asker ny straffe. Den virker helt grei. Da er det litt kjedelig for Fu/Vos spillere at det tar to-tre sekunder før assistendommer veiver med flagget. Spillere og dommere er på vei utover igjen da han tok til seg motet og vinket. Som sagt helt grei, men det spedde p åmed frustrasjonen for hjemmelaget. Trener Emblemsvåg viste ikke hvor han skulle gjøre av seg i denne perioden. Askers toppscorer, Sindre Mauritz-Hansen plasserte inn straffa, og scoret dermed sitt 16 mål denne sesongen.

Ti minutter senere kommer Preben Finstad til sin første sjanse. Unggutten var av Fu/VOs bedre i denne kampen. Et godt skudd med høyre blir reddet på streken av en Asker-spiller. Ballen går til corner, men etter et godt Fu/Vo-press roper de på straffe. Det var vanskelig å se i den mølja, og dommer lar spillet gå. Asker kjører et par kontringer, men det ebber ut med 0-2 i solskinnet på Opakermoen.

Fu/Vo er med spillemessig i førsteomgangen, men greit nok at Asker leder.

Hands?

Det er jevnt også i starten av den andre omgangen. Etter 52 minutter roper Fu/Vo på en hands utenfor Askers sekstenmeter. Ballen er på hånda, men Asker-spilleren blir skutt i hånda. Denne handsregelen er vanskelig. Asker kontrer og Nicklas Raaholt plasserer inn pasningen fra Sistek. Det koker for Fu/Vos spillere igjen, og jeg kan forstå de, men nå blir det litt for mye klaging.

Emblemsvåg prøver å få kontakt med dommeren for å snakke med han, men dommeren tør ikke å se mot innbytterbenkene en gang. Tre minutter etter får Fu/Vo straffe. Asker midtstopper, Max Hallgren, treffer klokkereint på ballen, men dommer Nygren blåser straffe. Det lukter kompensasjon lang vei. Kim Brenna er sikker fra ellevemeteren og Fu/Vo er på vei inn i kampen igjen.

Kim Brenna setter inn Fu/Vos trøstemål (Foto: Espen Bråthen ).

Asker har godt tak i kampen like etter reduseringen. De skaper noen småsjanser, og Fu/Vo kommer ikke over midtstreken.Når vi nærmer oss 70 minutter tar hjemmelaget tak i kampen. De løfter opp flere spillere og får litt press på Asker, som virker fornøyde til nå. Finstad dribler to mann på kanten. Innlegget er godt, men Håkon Bråthen avslutter håpløst helt alene foran keeper. Like etter blir Sivert Dæhlie feid ned innenfor sekstenemeteren, men dommeren mener Asker sin spiller var på ballen. Det var han ikke, fordi den gikk inn til keeper.

Fire minutter river Finstad seg løs igjen. Fra sju meter kipper han ballen over keeper og mål. Det ville seg ikke for hjemmelaget. Asker får til noen gode kontringer og både Heimisson og Kise burde sette Askers fjerde. Det ebbet ut med 3-1 til Asker, og nå er de vel så og si klare for opprykk. Det er et dønn solid lag, men både Fu/Vo, Skjetten, og Skedsmo har hatt laget hengene i taua.

Litt om dommerne i kretsen
Så litt om dommerrioen. Jeg har både klaget på og roset dommerne i årets seriespill. I dag går det meste feil for dommer Nygren. Den unge dommeren er helt klart en ålreit dommer, men i dag gikk det for fort for han. Det som irriterer, ja, faktisk, er mangelen på dialog og kommunikasjon med spillere og trenere, pluss fravær av spilleforståelse. De å se de løpe rundt med nesa i været og ikke høre på spillerne er lavmål. Den beste dommeren jeg har sett på det er Eddie Dysterud, som dømmer i 5. divisjon. Han kan fotball og han har en god dialog. En feil avgjørelse der går greit fordi tonen er god. Det er veldig bra at Akershus fotballkrets gir unge dommere muligheten, men i de siste kampene i 3. divisjon gir Døvle og hans gjeng problemer for disse unge dommerne. Man kan ikke sette de unge i slike toppkamper. Det så vi i dag og det så jeg i Skedsmo – Hauerseter. I slike kamper gir man ikke en ung dommer selvtillit og nyttig erfaring.

Likevel så er det største problemet at Nygren og Bodding (Skedsmo-Hauerseter) sikkert får gode karakterer av dommerobservatørene (veildere), fordi de beskytter dommerne. De må tåle å få kritikk slik at de kan bli bedre. Jeg har hørt at det har skjedd, og da lurer jeg veldig på om de gjør seg selv en bjørnetjeneste. Jeg har sett mange lokaloppgjør hvor man har plassert de antatt svakeste dommerne i tette og tøffe oppgjør. Der trengs det faktisk mer rutine og den god del spilleforståelse. Det mangler disse unge dommerne. Ja, de er godt trent, men når en keeper tar ballen, men dommeren blåser fordi det er offside – da er det noe som mangler og det skaper stor frustrasjon. Det var bare et lite eksempel.

Dommere som Rune Løbersli, Fred Antonsen og Mahir Cagatay er dommere jeg liker. De har en fin tone med spillerne. Og det er helt sikkert flere altså.

Jeg stopper det der. Kort fortalt så må kretsen bli flinkere til å sette opp riktige dommere til riktig kamp. Gi Bodding og Nygren kamper i 3. divisjon med to svake lag, eller topp mot bunn. Da henger de med og de får gode opplevelser slik at de bygger selvtillit. Spesielt viktig er det når de nesten alltid får ros uansett fordi de dømmer, noe som gir de en falsk «selvtillit».

Da var vårsesongen over for min del. Kil 2 – HamKam 2 spiller på mandag, men den glir lett under radaren min. I løpet av kort tid kommer det masse statistikk for 3.-, 4.- og 5. divisjon. Følg med!

Bilder fra kampen:


ebrathen
ebrathenhttp://www.lokalfotballen.blog
Jeg er eier og driver av lokalfotballen.blog. Stor kunnskap om breddefotballen på Romerike, og elsker det å skrive og fortelle om grasrota. Den har gitt meg mye, og bloggen er til for å gi tilbake.

4 COMMENTS

  1. Ikke har jeg sett kampen, og ikke skal jeg si om Nygren (som er en ypperlig dommer på dette nivået) har truffet eller bomma på avgjørelsene i den. Det jeg derimot kan si sikkert er at dommerne ikke beskyttes av veilederne i garderoben og i rapporten. En av grunnene til at vi ikke er så åpne om hva som sies der er at det ofte er kritikk som er såpass tøff og ærlig at det ikke hører hjemme i offentligheten.

    For noen år siden fikk noen trenere lov til å være til stede under tilbakemelding i noen utvalgte kamper. De sluttet å kritisere veilederne for å beskytte dommerne etter det, for å si det sånn.

    • Heisan. Beklager for seint svar. Det jeg etterlyser er mer åpen dialog med klubbene av dommerne og lederne. Det å skape en større åpenhet mot klubbene tror jeg er kun positivt for begge sider. Det at man kan utvikle seg sammen vil gi resultater.

  2. Dette er provoserende lesning, og dersom du faktisk tror at en som har dømt elendig beskyttes i tilbakemeldinga, så anbefaler jeg deg å dømme bedritent en kamp med veileder tilstede. For det er få ting som kan være så brutalt i etterkant, og "slakten" man får av spillere, trenere og på slike blogger blekner i forhold.

    • Det er mulig du syns det, men det er slik jeg føler det. Som jeg svarer over her, så håper jeg på mer åpenhet rundt kamper og avgjørelser. Det er mulig dommeren får en runde kjeft, men skal klubbene bli bedre til å forstå regler og avgjørelser bedre er det viktig med bedre kommunikasjon ut til de som faktisk spiller og er ellers involvert.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Related articles

Seks guttespillere er tatt ut til talentleir i Sarpsborg

Nå er uttaket for gutta til den viktige talentleiren til Norges Fotballforbund i Sarpsborg klart. Seks spillere er...

Direkte fra FUVO – Raumnes & Årnes

Direkte fra 2. omgangen mellom FUVO - Raumnes & Årnes. 1-1 til pause.

Direkte fra Kretstinget til NFF Akerhus

Kretstinget åpner 18:00. Du kan følge det som skjer her. Bruk gjerne hashtag #kretstinget på sosiale medier hvis...

2016 har vært en lærerik sesong for Simen Melby

Som en av to juniorspillere ble Simen Melby tatt opp i a-stallen til OBOS-laget Strømmen. Nå skal blakerværingen...